Gyengénlátók részére
 
  Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekű adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szervezõdések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekrõl
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Hírek
Frissítve: 2009. szeptember 13 20:55:38 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

  Tisztelet a 100 éves dorogi sport elõtt: kapu és bajnokavatás, könyvbemutatóval  
Frissítve: 2014. május 19 10:38:33

100 éves a dorogi sport. A város sportéletének, a legendás sportolóknak, a tehetséges ifjaknak szenteltük városunkban az idei Európa Nap - A Párbeszéd Napja elnevezésû rendezvénysorozatot. Május 17-én könyvbemutató, a Buzánszky Jenõ Stadion Gáthy Zoltán által tervezett és erre a napra felújított kapujának avatása is a sportolóknak állított emléket. A különleges szombaton ünnepelt a 125 éves bányászzenekar is a Tavaszi koncerttel. A napot a nõi focisták, a Diófa SE bajnokavatása aranyozta be.


A József Attila Mûvelõdési Házban arangos Európa Nap - A Párbeszéd Napja elnevezésû rendezvény nyitóakkordjaként a résztvevõket dr. Tittmann János polgármester köszöntötte. A polgármester az európai egység elsõ lépéseire, majd a párbeszéd korábbi témáira, szereplõire - a civil szervezetekre, a városi integrált fejlesztési program kidolgozóira, valamint az egyházközségekre - hívta fel hallgatósága figyelmét. - Ezúttal az 1914-ben alapított, szerteágazó és értékes tevékenységével városi önértékelésünk és önmeghatározásunk alappillérévé vált Dorogi Atlétikai Club tiszteletére gyûltünk össze - jelentette ki a településvezetõ. Ezt alátámasztandó több helyi sportegyesület is bemutatkozott a nagyközönségnek. A Dorogi Futball Club múltját, jelenét annak elnöke, Mayer László, a Dorogi Diófa Sportegyesületetét (nõi labdarúgás) Göbölös Gabriella csapatkapitány, a Dorogi Egyetértés Sportegyesületének kézilabda szakosztályáét Vig Attila, míg természetjáró szakosztályáét Kardos Jenõ ismertette. Hasonlóképp járt el a Dorogi Nehézatlétikai Club nevében Bacsa Ferenc és Puksa Ferenc, valamint az Új-Hullám Sportegyesület képviseletében Várhegyi Ferenc is. Végezetül Szekér Zoltán, Dorog Város Egyesített Sportintézményének vezetõje ajánlotta a megjelentek figyelmébe a centenárium alkalmából megjelent, a város sportéletét bemutató Dorogi sportpillanatok 1914-2014 címû könyvet.

parbeszednapja.JPG

A könyvbemutató után dr. Tittmann János megjutalmazta Csuha Andrást, a Dorogi Egyetértés Sportegyesület leköszönõ elnökét, majd Gremsberger Bertalannak átadta a „Dorog város jó tanulója - jó sportolója" elismerést. A 13 éves fiatalember a birkózásban és a japán szumóban is jeleskedik, ahogy tanulmányi átlaga is kitûnõ. Dorog rangos kitûntetését, a Pro Urbe-díjat az idén a Dorogi Nehézatlétikai Club érdemelte ki. A díjat Puksa Ferenc elnök vette át a birkózók nevében.
Dr. Tittmann János polgármester, a képviselõ-testület, valamint a testvérvárosból, Marienbergbõl érkezett delegáció tagjai és még jó néhány sportbarát a futballpálya déli bejárata felé vették az irányt a mûvelõdési ház délelõtti programjai után. Itt megtekintették Dankó Kristóf, a település fõépítésze által megálmodott, és immár kézzel fogható valósággá vált, minden elemében megújult kaput. Az emléktábla leleplezése után a városvezetõ és dr. Bartalos József - a Dorogi Bányász SC korábbi kiváló balszélsõje -, a Dorogi Szénmedence Sportjáért Alapítvány kuratóriumának tagja is megkoszorúzta azt.
bukapu.JPG

Délután a kulturális élet legkiválóbbjai elõtt tisztelegtek a bányászváros lakói, elöljárói. A Dorogi Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvû és Sportiskolai Általános Iskola ifjú képzõmûvészeinek munkáiból nyílt kiállításon dr. Tittmann János a legnagyobb elismerés hangján szólt az alkotó fiatalok patrónusairól. - A civilizáció csatákat nyer a kultúrával szemben, de mi, akik itt vagyunk - vagy akik egy hangversenyen vesznek részt, netán otthon egy könyvet olvasnak - nem adjuk fel. És soha nem adja fel Kapa Melinda, P. Tóth Major Krisztina és Kolonics Péter sem - hangzott a mûvésztanárok méltatása. Az elismerésbõl „kijutott" a kiállítás rangját emelõ Cantinela Kórusnak, valamint vezénylõjének, Kovácsné Fódi Krisztinának is.
Záróakkordként a 125 esztendõt megélt, szakmai körökben magasan jegyzett, Zagyi István karnagy vezette bányászzenekar szórakoztatta a nagyérdemût - egyebek mellett Ennio Morricone-szerzeményekkel. Kovács Lajos helytörténész - aki Molnár Villõvel közösen írt könyvében mutatja be a zenekar 1889 és 2014 közötti sikereit - „felhívására" több mint háromszázan köszöntötték felállva, vastapssal a muzsikusokat.
mvillo_kl.jpg
És hogy a kultúra és a sport a gyakorlatban is összeérjen, a koncertet követõen az NB2 Keleti csoportját imponáló magabiztossággal, kiemelkedõ gólkülönbséggel abszolváló Dorogi Diófa SE bajnoki címét is megünnepelték a mûvelõdési házban.        
diofa3.jpg
M. T.

 

 

 


 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetőségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia