Gyengénlátók részére
 
  Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekû adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szervezõdések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekrõl
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Hírek
Frissítve: 2009. szeptember 13 20:55:38 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

  Híres magyarok a könyvtárban  
Frissítve: 2018. január 29 15:24:01

Január 25-én (csütörtökön), az év első közönségtalálkozója keretében Csiffáry Gabriella tartott izgalmas könyvbemutatót a dorogi Gáthy Zoltán Városi Könyvtárban. Nem először hallhattuk a nagyszerű előadói készségekkel megáldott szerzőt, aki ezúttal immár tizenötödik kötetét mutatta be.
Magyarázom a bizonyítványom... - Híres magyarok az iskolában című nagysikerű könyvét több mint 5 évnyi kutatómunkának köszönhetően sikerült elkészítenie a Budapest Fővárosi Levéltár főlevéltárosának. Számos helyen: könyvtárakban, levéltárakban, iskolai irattárakban, magángyűjteményekben és személyes találkozókon igyekezett kideríteni eddig kevéssé ismert részleteket 82 egykori híres magyar, köztük neves írók, költők, tudósok és színészek iskolai éveiről. Az így megszerzett, átnézett, lefotózott és összevetett dokumentációkon keresztül mutatja be a 19-20. század fontos személyiségeinek fiatalkori éveit, többnyire sikertelenségeiket, kudarcaikat, bukdácsolásaikat.
A kötet maga egyáltalán nem az egykori vagy mindenkori iskola és iskolarendszer kritikája, sokkal inkább megdöbbentő tényeket tartalmazó, bátorító üzenet a társadalomnak és a szülőknek: nem kell feltétlenül kétségbe esni, ha a gyermeknek a többnyire szükségszerűen uniformizált iskolakeret szűknek bizonyul. Eötvös Lóránd fizikus a gimnázium első osztályának második félévében természettanból (fizika) elégséges volt; Arany János költő három év után hagyta ott a Debreceni Református Kollégiumot a szabadabb élet reményében; Mándy Iván író iskolába menet elájult a stressztől; Őze Lajos Kossuth-díjas színész gyerekkorában a feleltetéskor csak dadogni tudott...
A rendkívül igényesen megírt és -szerkesztett könyv pozitív visszhangjai is hozzájárulnak népszerűségéhez, Dorogon pedig a telt házas közönség bizonyította sikerét.

 

 


 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetõségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia