Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekű adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szerveződések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekről
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Hírek
Frissítve: 2009. szeptember 13 20:55:38 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

  ÁTADÓ ÜNNEP: Új sportlétesítménnyel gazdagodott városunk  
Frissítve: 2018. október 28 19:39:17
Átadták a Dorogi Sportcsarnokot október 28-án. Dorog Város Képviselő-testülete október utolsó hétvégéjén tartotta a Dorogi Sportcsarnok átadó és névadó ünnepségét, amelyen részt vettek a Magyar Kézilabda Szövetség, a Magyar Birkózó Szövetség országos elnöksége mellett a Birkózó Világbajnokság alkalmából Magyarországon tartózkodó nemzetközi birkózó szövetségek vezetői, a bírói testület tagjai is.
Dr. Völner Pál, térségünk országgyűlési képviselője, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese köszöntőjében kiemelte, hogy Dorog elkötelezett a térség sportolóinak összefogásában. Az elmúlt évek következetes munkájának köszönhetően újabb sportlétesítményt avathattak a városban a birkózó szövetség, a kézilabda szövetség és a városvezetés összefogásának eredményeként. A fiataloknak jó példát ad ez az ünnep, amelyen olimpikonokkal, világbajnokokkal találkozhatnak.
Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke köszöntötte a rendezvényen Korpási Bálintot, aki néhány napja világbajnoki ezüstérmet szerzett a hazánkban megrendezett Birkózó Világbajnokságon. - Dorogot, az itt folyó utánpótlásnevelő munkának köszönhetően feltettük a hazai, sőt a nemzetközi birkózósport térképére.
Györfi János, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja üdvözlő beszédében elmondta: - Ünnepi érzés nélkül nincs ünnep. Egy alkotást ünneplünk, a megújult modern teret, amely újabb lehetőséget jelenthet a térségben élő gyerekeknek, hogy sporttal töltsék idejüket.
A köszöntő beszédeket követően került sor a névadó ceremóniára. Az új intézmény és termeinek névadásáról Dorog Város Képviselő-testülete június 29-én döntött. A sportcsarnokot: Dorogi Sportcsarnok, a birkózócsarnok földszinti termét: Bacsa Ferenc terem néven, az emeleti termet: Dr. Hegedüs Csaba terem, míg a kézilabdacsarnokot Buzási József terem néven nevezte el a testület.
Dorog Pro Urbe díjasa, Bacsa Ferenc. A birkózóedző az idén ünnepelte 70. születésnapját. Bacsa Ferenc 1973 óta a Dorogi Bányász, később a Dorogi Nehézatlétikai Club edzője. Nagy része volt abban, hogy Dorog kiváló nevelőegyesületté vált az utánpótlás területén. Edzője volt az utánpótlás és a felnőtt versenyeken sikereket elért Aubéli Ottónak, Kismóni Jánosnak, Bacsa Péternek, Rajos Csabának, Rajos Istvánnak, Kovács Imrének, Kövecs Károlynak, Puksa Ferencnek, Micskei Lászlónak. 1992-től a Magyar Birkózó Szövetségben folytatta pályafutását, 1995-től a felnőtt kötöttfogású válogatott edzője volt. 2007-ben mesteredzői címet kapott tanítványai sikereinek köszönhetően. A kétezres években a Mr. Tus Birkózóiskola vezetőedzőjeként tevékenykedett. A mai napig önkéntes munkával edzi a dorogi utánpótlás versenyzőket - hangzott el Bacsa Ferenc méltatása.
A mesteredző beszédében kiemelte, hogy edzői munkájával továbbra is szolgálja a dorogi és a hazai birkózósportot, majd felidézte a Dorogi Atlétikai Club - és előd szervezetének - elmúlt 88 esztendejének jeles edzőit.
A Dorogi Nehézatlétikai Club mindig is jelentős szerepet töltött be a honi birkózó sportban. Többször adhattak otthont kimagasló versenyeknek, számos olimpikon Dorogon alapozta meg birkózó-tudását. Dr. Hegedüs Csaba magyar- és olimpiai bajnok szakmai iránymutatása nyomán alakította ki városunk a közoktatási rendszerünk egyik alappillérét, a közoktatási sport programunkat. 2011-ben a Magyar Birkózó Szövetség elnökeként a „Birkózás városa" címet adományozta Dorog városának dr. Hegedüs Csaba, ezzel ismerve el városunk birkózás iránti elkötelezettségét.
Dr. Hegedüs Csaba ötször nyert magyar bajnokságot. A szófiai világbajnokságon aranyérmet szerzett, itt kapta a Mr. Tus / Tuskirály becenevet. Az 1972-es müncheni olimpián a kötöttfogásúak 82 kilogrammos súlycsoportjában aranyérmet szerzett, mely a magyar olimpiai csapat történetének 100. aranyérme volt. Sikeres szövetségi kapitány és szövetségi elnök, a Birkózó Hírességek Csarnokának tagja, számos elismerés birtokosa. 1985 óta mesteredző. A jelenlegi Birkózó Világbajnokság nagykövete. 2018-ban kiemelkedő sportteljesítményéért és sportolói életművéért Csík Ferenc-díjat vehetett át.
Városunk iránti kitüntetett figyelmét, az új csarnok létrejöttéhez nyújtott támogatását megköszönve Dorog új birkózócsarnokának emeleti termét Dr. Hegedüs Csabáról nevezte el.
Dr. Hegedüs Csaba a város elismeréséhez fűződő gondolatait úgy összegezte, hogy ez a sportlétesítmény a jövő. Az új generációnak, a kijelölt célokkal és az útmutatásokkal olyan lehetőséget kínálhatunk, amely újabb kimagasló sportteljesítményekhez vezet.
A kézilabda dorogi gyökerei a két világháború közötti időszakig nyúlnak vissza. 1952-ben alakult meg hivatalosan a szakosztály. Az eredményes csapat 1997-ben az NB I/B-be jutott fel, amelyet huszonegy évvel ezután, 2018-ban ismét elért. Buzási József vezetőedző a női szakosztály sikeréért fáradhatatlanul munkálkodott hosszú évtizedeken át - Suba Ágnes és Török József testnevelő tanárok mellett. Buzási József Dorog Város Pro Urbe Díjasa, a Komárom-Esztergom Megyei Kézilabda Szövetség elnökségi tagja volt, a Dorogi SE női csapatának vezetője és edzője volt.
Dorog Város Képviselő-testülete a Dorogi Sportcsarnok kézilabda termét tisztelete jeléül Buzási Józsefről nevezte el.
Buzási József méltatása után dr. Tittmann János polgármester mondta el avató beszédét. Köszönetet mondott a támogatásért a Magyar Kézilabda Szövetségnek és a Magyar Birkózó szövetségnek, majd a városházát mintázó bronz kisplasztikát adott át Győrfi Jánosnak és Bacsa Péternek.
A névadó ünnepség zárásaként Sopsits Árpád, Balázs Béla-díjas film- és színházi rendező: Dorogi sportpillanatok című játékos történelmi összeállítását tekinthették meg a rendezvény résztvevői.

Fotógaléria (Anger Zoltán/Anzee Fotó):
https://www.facebook.com/AnZeephoto/photos/pcb.703687813345167/703683990012216/?type=3&theater

 

 


 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetőségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia