Díjátadások és történelmi sajtószemle az Európa Nap - a Párbeszéd Napja ünnepén
Közügy
2021. jún. 5.

Díjátadások és történelmi sajtószemle az Európa Nap - a Párbeszéd Napja ünnepén

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozták dr. Tittmann János polgármesternek

Június 5-én a művelődési házban rendezték meg az Európa Nap – A Párbeszéd Napja ünnepét.  Az eseményen részt vett dr. Völner Pál államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője, Nunkovics Tibor országgyűlési képviselő, Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke, dr. Hegedűs András, a Prímási Levéltár igazgatója, az egyházak képviselői, városunk, intézményeink vezetői.

Köszöntőt mondott dr. Völner Pál államtitkár, aki beszédében hangsúlyozta, minden évben különleges rendezvényekkel készül Dorog, a térség egyik legdinamikusabban fejlődő városa az Európa Napra.

Dr. Tittmann János előadásában vázolta az 1938-as esztendőben megjelent sajtótermékek Eucharisztikus Világkongresszussal és a koreseményekkel kapcsolatos írásait.

Hazánk, pontosabban Budapest elsőként 1938-ban kapott lehetőséget először - a 34. - Eucharisztikus Világkongresszus megszervezésére, amelyhez Dorog nagyszerű programokkal csatlakozott. 2020-ban Budapest kapta ismét a szervezés lehetőséget a világkongresszus megrendezésére, de a világjárvány miatt 2021-ben adhat fővárosunk otthont az ünnepségsorozatnak. Dorog ismét szerepet kap ebben.

Dr. Völner Pál államtitkár bejelentette, hogy a tavalyi évben magasrangú állami kitüntetést adományoztak dr. Tittmann Jánosnak, amelyet a világjárvány miatt személyesen, ezen az ünnepen, a dorogi közönség előtt adhat át. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét méltató szavakkal nyújtotta át a városvezetőnek.

Az ünnepélyes kitüntetés átadást a városi elismerések kihirdetése követte.

2021-ben Az Év Egészségügyi Dolgozója Lácza Attiláné, a Dorogi Kórház Ápolási Osztálya dolgozója lett.

Az Év Köztisztviselőjének Tóth Lászlóné köztisztviselőt választották, aki a Polgármesteri Hivatal hatósági ügyintézője.

Az Év Pedagógusa-díjat 2021-ben Molnárné Vaczlavek Katalin részére adományozta munkája elismeréseként Dorog Város Képviselő-testülete.

Az ünnepség záróakkordjaként Pedagógus Szolgálati Emlékérmek átadása következett. A Petőfi iskolából 27 év után vonult nyugdíjba az intézmény vezető-helyettese, Szabó Jánosné.

A Petőfi óvodában az idén hárman vonulnak nyugdíjba. Mindhárman pályakezdőként 40 évvel ezelőtt kerültek az intézménybe, ahol nyugdíjazásukig dolgoztak. Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vett át Árendásné Barta Julianna, Márki Józsefné és Tóthné Korsós Erika.

 

 

A Történelmi sajtószemle eseménye a Dorog és az Eucharisztia című, TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00718 számú pályázatnak köszönhetően valósulhatott meg.