Megemlékezés a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél
Közügy
2021. szept. 4.

Megemlékezés a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél

„Tisztelet azoknak, akik a köveket új életre keltik”

A dorogi bányásznapi ünnepségek keretében több évre visszatekintő hagyomány immár a Nemzeti Kőbányászati Emlékhely koszorúzása, amely során ezúttal Dr. Völner Pál, Komárom-Esztergom megyei országgyűlési képviselője, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára; Dr. Tittmann János, Dorog város polgármestere; valamint Vas József, a Baumit műszaki igazgatója tartott beszédet, tiszteletüket kifejezve a kőbányászatban dolgozó mindenkori munkatársak és a helyi kőbányászat több mint 115 éves története előtt.

Immáron hatodik éve, hogy felavatták a – hazánk egyik példamutató összefogását szimbolizáló – Nemzeti Kőbányászati Emlékhelyet, melyet az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület kezdeményezésére a Baumit Kft. építtetett a történelmi Magyarország jelentős kőbányáiból szállított kőtömbök felhasználásával. Az emlékhelynél szeptember 3-án megrendezett, kora délutáni megemlékezés alkalmával a helyi kőbányászat 116 éves történetét idézték fel a megye, a város, a bányászszervezetek és a bányászatban ma is aktív vállalatok képviselői.

Az eseményen elhangzó ünnepi beszédek nem kerülhették el az elmúlt, pandémiával terhes egy év bizonytalanságokkal és kiszámíthatatlanságokkal teli időszakának megidézését, hiszen minden emlékezés, minden tiszteletadás a múltra tekint vissza.

Vas József, a Baumit műszaki igazgatója beszédében a múltidézés mellett kiemelte, hogy ahogy egy emlékmű esetében, amely akkor válik élővé, ha nem csak a múltat idézi meg, hanem egyben a jövő felé is irányt mutat, úgy a múlt előtti tisztelgés mellett a Baumit a jövőhöz kellő felelőséggel tekint. „Komolyan gondoljuk a vállalat hosszú távú magyarországi és dorogi jelenlétét és szerepét. A jövőt is szem előtt tartva tisztában vagyunk azzal a felelősséggel is, ami bennünket méltányos társadalmi szerepvállalásra és közéleti szerepre kötelez. A bánya és a hozzá kapcsolódó üzem működése jó példa arra, hogy lehetséges a bányászatot, ipari termelést és a települési érdeket tisztán, rendezetten, a környezetvédelmi szempontokat és társadalmi érdekeket is szem előtt tartva működtetni.”

Dr. Völner Pál, Komárom-Esztergom megyei országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára köszöntő beszédében a kőbányászat és a bányászati szakma örökkévalóságára hívta fel a figyelmet. „Itt állunk ez előtt az országos emlékmű előtt, amely a legősibb bányászati műfaj emlékműve, amely az emberiség történetének kezdetére nyúlik vissza. A kőbányászat nélkül nem lenne épített környezetünk, számos csodálatos alkotás nem jöhetett volna létre. Mindezek hatása évezredek óta tart. Szűkebb pátriánkat tekintve is láthatjuk, hogy a hazai díszítőkőbányászat milyen jelentős mértékben kötődik Tardoshoz és Süttőhöz, míg az építőanyagok esetében mindenki Dorogra, Tatabányára vagy éppen Lábatlanra gondolhat. Ezen települések a jövőben is jelentősen hozzájárulnak településeink további virágzásához.”

Dr. Tittmann János, Dorog városának polgármestere is szeretettel köszöntötte a megemlékezőket, beszédében kitért arra, hogy a bányásznap már hosszú évek óta a teljesítmények elismerésének a napja. „Tisztelettel adózunk bányász elődeink előtt, akik várost építettek és települési kört fejlesztettek. Óriási teljesítményük teremtette meg azon gazdasági erőforrásokat, amelyből mindezt fel tudták építeni. Ennek is köszönhetően eredményes, jól gazdálkodó vállalatok működhetnek ma Dorogon. Ezek egyike a Baumit, amely nélkül nem tudnánk utcáinkat, épületeinket felújítani. Ez az, amit a Bányásznap alkalmával – az elődeink és a napjaink kiemelkedő teljesítménye előtti tisztelgéssel – ünnepi tartalommal tudunk megtölteni.”

 

Dorog egyetlen üzemelő kőbányájánál, mindenki által látogatható területen elhelyezett emlékmű előtt mára már hagyománnyá vált a minden évben megrendezett tiszteletadó ünnepség. Idén a beszédet tartók mellett a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat nevében: Popovics György a megyei önkormányzat elnöke, a Baumit Kft. nevében Vas József műszaki igazgató és Mocsnik Imre a kőbánya üzemvezetője, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület nevében: Dr. Hatala Pál elnök, Zelei Gábor ügyvezető igazgató és Kőrösi Tamás főtitkár, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat nevében: Mednyánszky Zoltán Miklós hivatali főtanácsos, a Bánya- Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete nevében: Rabi Ferenc elnök, és Farda István OT tag,  a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány, a Dorogi Bányász Szakszervezet és az OMBKE Dorogi Helyi Szervezete nevében: Bánhidi József, Mráz László, Koltai Lajosné, dr. Korompay Péter, Mocsnik Imre, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának képviseletében Dr. Szunyog István gazdasági-fejlesztési dékánhelyettes, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség nevében: Szarka László elnök, a Duna-Dráva Cement Kft. képviseletében Zongor Gergely cementértékesítési igazgató, a  Mikerobb Kft. nevében: Dr. Gácsi Gabriella ügyvezető és Garadnai László üzemvezető tisztelgett koszorúzással az emlékhelynél.