Zsigmondysok a Mundérpróbán
Közügy
2021. okt. 5.

Zsigmondysok a Mundérpróbán

Testpáncél és tömegkezelés

Szeptember végén tartották Tatabányán a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szervezésében a Mundérpróba II. elnevezésű rendezvény. A Zsigmondy Vilmos Gimnáziumból 4 tanuló vett részt az eseményen. A napi program ismertetése után, kiosztásra került részükre a rendőrségi bevetési ruha és a hozzá tartozó felszerelések. Az átöltözést követően a diákok átvehették 1 napra a jelvényüket, melyet követően már feszesebben álltak vigyázzban.
 

 
Az első „igazi” program az intézkedéstaktikai képzés volt. Itt megismerhették az igazoltatás, kényszerítő-, elvezető fogások, bilincselés gyakorlati végrehajtását. A következőkben szolgálati gépjárművekre szálltak, majd megkülönböztető jelzés használatával a főkapitányság udvaráról az autópályarendőrség objektumába utaztak szolgálati gépkocsikkal. Itt csapatszolgálati képzésen vettek részt a tanulók. A feladatvégrehajtás során teljes testpáncélt viseltek és megtanulták a tömegkezelést.
 
Részt vettek lőkiképzésen, ahol kezükbe vehették a már rendszeresített új szolgálati maroklőfegyvereket, a CZ P-09-eket. Ezt követően száraz gyakorlás vette kezdetét, de airsoft fegyverekkel is összemérhették tudásukat egy szituációs gyakorlat során.
 
A lövészet után a diákok két csoportba rendeződtek. Az egyik fele közterületen követhette figyelemmel egy fokozott közúti közlekedési akció végrehajtását, a többiek pedig a balesethelyszínelő munkájába nyerhettek bepillantást.