Civil kezdeményezésre jött létre a városi ünnep
Közügy
2022. máj. 9.

Civil kezdeményezésre jött létre a városi ünnep

Európa-nap: május 9.

Az Európa-nap az európai egységről és békéről megemlékező ünnepnap, melyet 1985 óta az Európa Tanács május 5-én, az Európai Unió május 9-én tart. Magyarországon az uniós csatlakozást követő évben, 2005-ben született törvény az Európa-Nap ünneppé nyilvánításáról.

A civil kezdeményezésre (első szervezői: Kovács Lajos, Pécsi L. Dániel és Szalai Ferenc) létrejött városi ünnepet először 1993. május 9-én rendezték meg mint Megbékélés Napját – a háború áldozataira emlékezve – a Győzelem Napja helyett, annak a hitvallásnak szellemében, hogy a háborúknak nincsenek győztesei, csak áldozatai.

Az ünnepség kora reggel a temetőben kezdődött, a megjelentek a jelképes sírkövek előtt rótták le tiszteletüket, majd szentmisén és istentiszteleten vettek részt a Szent József plébániatemplomban és a református templomban. Az első ünnepség alkalmával avatták Dorog város jelképeit, az új címert a zászlóval. A Hősök terén szintén ezen a napon avatták fel a II. világháborús emlékművet a tiszteletadás jeleként. Az emléknap elsősorban a „Dorogi Hűségnyilatkozatmegfogalmazását szorgalmazó dorogi németek lojalitását idézi fel, akik magyarságuk mellett kiállva kérték fiaik felmentését a német hadseregbe történő besorozás alól. Tettükre emlékezve készült el a Hősök terén az emléktábla, melyet ünnepélyes keretek között avattak fel 1993. augusztus 22-én. Az ünnepség során a nyilatkozat egykori aláíróit posztumusz díszpolgári kitüntetésben részesítették, az okmányokat az ő élő leszármazottaik vehették át. 1997-ben emlékezett meg a város a kitelepítés 50. évfordulójáról, melynek alkalmából helytörténeti kutatómunka jelent meg, illetve átadták Árvai Ferenc szobrászművész új emlékművét a Templom téren.

A Megbékélés Napját 15 éven keresztül minden évben megünnepelte a város a dorogi áldozatokra emlékezve, azonban 2008-ban a kezdeményezés megújításának eredményeként döntött úgy a város vezetősége, hogy csatlakoznak a közös „Európa nap – A párbeszéd napja” elgondolásához. Az ünnepséget az első alkalom óta minden évben május második szombatján tartották, majd a 2008-as kezdeményhez csatlakozva a május 9-hez közelebb eső szombaton, melyre kiállítás-megnyitóval, kulturális programokkal készülnek, főként a témával kapcsolatos előadásokra, illetve hangversenyre invitálják a meghívottakat, érdeklődőket.