Papp Béla emlékére
Közügy
2022. máj. 31.

Papp Béla emlékére

Életének 81. évében elhunyt a Pro Urbe díjas ásványgyűjtő

Papp Béla Mihály 1940. augusztus 25-én született Szolnokon. 17 évesen, szüleivel együtt költözött Dorogra. A bányászvilágban aztán a munka nehézsége ellenére meglátta a föld alatt szunnyadó kincseket. Később a hobbija annyira kinőtte magát, hogy több tízezer darabot számláló ásványgyűjtemény birtokosa lett.

Több évtizeden keresztül gyűjtött ásványkincseket, amelyek sok éven keresztül állandó kiállítás keretében 1995-től a dorogi Bányász Emlékházban voltak láthatók. Nem csak a térségben, hanem a világ szinte minden országából szerzett ásványokat. Saját felfedezésére, a mogyorósbányai tsermigitre volt talán a legbüszkébb. A Nemzeti Múzeumnak is gyűjtött ásványokat.

A miskolci Minerofil Társaság és a Dorogi Értékvédő Egyesület alapító tagja volt. Munkásságát Bányász Szolgálati Érdemérmekkel, ásványkiállítási oklevelekkel, a Magyar Televízió Leg, leg… emlékplakettjével ismerték el. Dorog Város Képviselő-testülete Pro Urbe díjjal tüntette ki 1999-ben. De „A legszebb hazai ásvány bemutatásáért” című emléklappal is díjazták.

 

Források: Dorogi lexikon, dorogimedence.hu, Esztergom és Vidéke, 24 óra napilapok (hungaricana.hu)