Felsőboldogfalván járt a dorogi, csolnoki, piliscsévi és a kesztölci delegáció
Közügy
2022. jún. 7.

Felsőboldogfalván járt a dorogi, csolnoki, piliscsévi és a kesztölci delegáció

Együtt a közösségfejlesztésért Dorogon és térségében

Pünkösd hétvégéjén Dorog, Csolnok, Piliscsév és Kesztölc delegációja testvértelepülésünkre Felsőboldogfalvára látogatott. A tanulmányút a Együtt a közösségfejlesztésért Dorogon és térségében című pályázat zárásaként valósult meg.

A delegáció a székelyföldi programsor első állomásaként megtekintette az Agyagfalvi Emlékközpontot, amelyet az 1848-as székely nemzetgyűlés 171. évfordulóján avattak fel.

A nap második részében Segesvárra látogattak.

A várost a 12. század második felében alapították a szászok, amikor megkezdték az erdélyi területek benépesítését. Több évszázadon keresztül fontos kereskedelmi és stratégiai szerepet játszott, és Erdély egyik legfontosabb városa volt.

Közép- és Kelet-Európa egyik legjobban megőrzött középkori városkomplexuma, az UNESCO Világörökség része 1999 óta. Várának egykori 14 tornyából 9 még most is áll, melyeket 930 m hosszú várfal köt össze.

A nap zárásaként a felsőboldogfalvi művelődési házban Dorog Város polgármestere, dr. Tittmann János bemutatta az identitás pályázatot. A projektben résztvevő települések – Csolnok, Piliscsév, Kesztölc – polgármesterei a Pilis és a Gerecse lábainál megbúvó községek nemzetiségi hagyományait, kulturális életét ismertették.

 

Zsombori Levente Felsőboldogfalva polgármestere megköszönve a települések bemutatóját. Kiemelte a hagyományok megtartása önazonosságunkat erősíti. A vendégek a lengyelfalvi néptánccsoport műsorát láthatták az ünnepi esten.

 

A települések bemutatói a néphagyományok ápolása összetartozásunk szimbólumaként mélyítette településeink barátságát.