Átadták a Vándor Wech Közösségi Házat a Falusi Búcsú ünnepén
Közügy
2022. aug. 7.

Átadták a Vándor Wech Közösségi Házat a Falusi Búcsú ünnepén

Átadási ünnepség és Falusi Búcsú a Dorogi Szent József Plébánián.

Augusztus 6-án szentmisét celebrált Dr. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Szent József templomban. A misét követően adták át városunk új közösségi színterét, a Dorogi Szent József Plébánia új épületét és közösségi házát.

Az ünnepi eseményen részt vett Soltész Miklós államtitkár, Erős Gábor országgyűlési képviselő és Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára közöntőjében elmondta, a Kárpát-medencében az elmúlt 10 év alatt 1500 plébánia, illetve közösségi ház épült vagy újult meg.

Soltész Miklós kiemelte, a kereszténység mindig a közösség szolgálatában állt és ez a szerep, a nemzet-, család- és embermegtartó erő az elkövetkező, válságos időkben felértékelődik.

Dr. Tittmann János polgármester szólt arról, hogy a település kálváriájának 1996-os felújítása volt az első lépése annak a városfejlesztési munkának, melynek eredményeképpen a városban megújultak a bányászati örökség épületei és a vallási intézmények.

A polgármester várostörténeti kiadványokból összeállított ajándék könyvcsomagot adott át Fejes Csaba plébániai kormányzónak, akit augusztus 1-től tölti be hivatását a Szent József plébánián.

A közösségi házat Vándor Wech Józsefről nevezték el, aki Dorogon született 1909-ben, majd a szalézi rend tagjaként 1936-tól Kubában végzett missziós szolgálatot, nevéhez fűződik egy nevelési intézet felépítése. A szigetországban halt meg 1979-ben, életútjának elismerésére folyamatban van boldoggá avatása.

Az új katolikus közösségi házat és plébániát Dr. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg, aki káplánként Dorogon kezdte egyházi szolgálatát.

A beruházás során új hittan termet létesítettek, valamint akadálymentesen megközelíthető 100 fős közösségi termet is kialakítottak.

Az U-alakú épületcsoport egy pihenőudvart fog közre, az ingatlan déli oldalánál lévő kertben pedig sport és szabadidős tevékenységre nyílik lehetőség.

A beruházáshoz a kormány 258,5 millió forintos támogatást biztosított, a fejlesztéshez kapcsolódó költségekhez a dorogi önkormányzat 76,5 millió forinttal járult hozzá.

Az esemény összekapcsolódott a Falusi Búcsú rendezvényével. A dorogi és testvértelepüléseinkről érkezett német vendégeket Riss József, a nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte, majd a Vegyes Kórus műsora következett. Az esten a csolnoki Alte Kameraden szolgáltatta a zenét.