Hőségriasztás van érvényben
Közügy
2022. aug. 17.

Hőségriasztás van érvényben

Péntek éjfélig III. fokú hőségriasztás van érvényben

Tisztelettel tájékoztatjuk Önöket, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlásait figyelembe véve Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az ország egész területére vonatkozóan 2022. augusztus 17. (szerda) 0 órától augusztus 19. (péntek) 24 óráig III. fokú hőségriasztást adott ki.

Főbb üzenetek a lakosság részére:


Hûtse lakását! Fontos a szobahőmérséklet mérése.
Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Kapcsolja ki a nem fontos elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, annak mûködtetése esetén tartsa csukva az ajtót, ablakot.
Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 Celsius közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 Celsius körüli - nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet. Fontos a fokozott folyadékpótlás! Alkoholt és magas cukortartalmú italokat ne fogyasszon!
Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban!
Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást!
Gyakran zuhanyozzon vagy fürödjön langyos vízben! Használjon vizes borogatást, hûtse lábát langyos vízben! Viseljen világos, természetes anyagból készített, bő ruhát. Ha napra megy, viseljen napszemüveget, széles karimájú kalapot!
Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékegyensúlyt! Ellenőrizze testhőmérsékletét, tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten!
Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed. Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal keresse fel orvosát. Tájékozódjon az igénybe vehető segítségekről!