II. fokú hőségriasztás lépett érvénybe az ország egész területén
2023. júl. 10.

Szerdán éjfélig hőségriadó van érvényben

Tájékoztatom, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az ország egész területére vonatkozóan 2023. július 10-én (hétfő) 00.00 órától 2023. július 12-én (szerda) 24.00 óráig II. fokú hőségriasztást ad ki!

Főbb üzenetek a lakosság részére:
- Hűtse lakását! Fontos a szobahőmérséklet mérése.
- Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Kapcsolja ki a nem fontos elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, annak mûködtetése esetén tartsa csukva az ajtót, ablakot.
- Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 Celsius közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 Celsius körüli - nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet. Fontos a fokozott folyadékpótlás! Alkoholt és magas cukortartalmú italokat ne fogyasszon!
- Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban!
- Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást!
- Gyakran zuhanyozzon vagy fürödjön langyos vízben! Használjon vizes borogatást, hûtse lábát langyos vízben! Viseljen világos, természetes anyagból készített, bő ruhát. Ha napra megy, viseljen napszemüveget, széles karimájú kalapot!
- Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékegyensúlyt!  -Ellenőrizze testhőmérsékletét, tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten!
-Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed. Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal keresse fel orvosát.

-Tájékozódjon az igénybe vehető segítségekről!