73. Bányásznap - Dr. Schmidt Sándor szobrának megkoszorúzásával kezdődött az ünnepségsorozat
Közügy
2023. aug. 30.

73. Bányásznap - Dr. Schmidt Sándor szobrának megkoszorúzásával kezdődött az ünnepségsorozat

Koszorúzás, konferencia, Jubileum téri vigasság

Dr. Schmidt Sándor mellszobrának megkoszorúzásával kezdődött a bányásznapi ünnepségsorozat városunkban.

Több mint hét évtizede hagyomány városunkban, hogy a bányászatról, a bányászok nehéz munkájáról megemlékezünk szeptember első hétvégéjén.

 

Az ÉDV Zrt. szervezésében augusztus 30-án ünnepi keretek között emlékeztek meg településünk atyjáról, dr. Schmidt Sándorról. A 2019-ben felavatott mellszobornál ünnepi beszédet mondott Erős Gábor országgyűlési képviselő. Kiemelte, Dorog atyjára emlékezünk most, aki a mai kornak méltán lehet a példája. De olyan szakmai munkát végző emberekre is emlékezünk, akik verejtékkel, kitartással, alázattal és akarattal végezték munkájukat, dr. Schmidt Sándor pedig szívén viselte ezeknek az embereknek a sorsát.

Dr. Tittmann János polgármester dr. Schmidt Sándor életútjának részleteivel mutatott rá emberi és szakmai nagyságára. Beszédében kiemelte, hogy az Eucharisztikus Világkongresszus évében indított könyvsorozatnak - a történelmi sajtószemlének - legújabb kötete a bányásznapra megjelent Dorog 1923-1933 című, amely a település atyjának élettörténetét is többször idézi.

A megemlékezés zárásaként koszorút helyezett el Erős Gábor országgyűlési képviselő, Dorog Város Önkormányzata nevében dr. Tittmann János polgármester, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület dorogi és tatabányai szervezete, a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány, valamint az ÉDV Zrt. képviselete.

................................................................................................................................................................................................................................................................

A 73. Bányásznap hivatalos programjai:

https://www.dorog.hu/content/50400-73-banyasznap-meghivo

A Jubileum téri vigasság szeptember 1-3. között várja a zenekedvelőket:

https://www.dorog.hu/content/50345-73-banyasznap-jubileum-teri-koncertek

Fotók: Lehoczki Dávid