Megemlékezés a bányászati emlékműnél, majd könyvbemutató testvértelepüléseinkkel
Közügy
2023. szept. 3.

Megemlékezés a bányászati emlékműnél, majd könyvbemutató testvértelepüléseinkkel

Városi imázsfilm a vármegyétől

A 73. Bányásznap alkalmából Dorog Város Önkormányzata és a Bányász Szakszervezeti Szövetség az Otthon téren felállított bányász emlékműnél koszorúzási ünnepséget tartott a Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bányász Zenekarának közreműködésével.

A bányásznapok során több mint hét évtizede emlékezünk meg a bányászok nehéz és küzdelmes munkájáról, településünket építő, kiemelkedő teljesítményükről - hangsúlyozta Bánhidi József, a Bányász Szakszervezeti Szövetség és a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány Kuratóriumának alelnök ünnepi beszédében.

Az emlékműnél koszorút helyezett el Erős Gábor országgyűlési képviselő és a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat nevében Popovics György elnök. Dorog Város Önkormányzata, testvértelepüléseinkkel, Zsére és Felsőboldogfalva polgármestereivel közösen helyezte el az emlékezés virágait, majd közös koszorút helyezett el a Bányaipari Dolgozók Szakszervezete, a Bányász Szakszervezeti Szövetség, a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány és az OMBKE Dorogi helyi szervezete nevében, Gaál Gábor, Bánhidi József és Mráz László. Koszorúzott a Baumit Kft. nevében Wáryné Világi Hajnalka és Mocsnik Imre, a kőbánya üzemvezetője.

Megemlékezést követően a művelődési ház konferenciatermében dr. Tittmann János, Dorog polgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke méltatta Dorog elmúlt évtizedes fejlődését, valamint ismertette a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Doroggal kapcsolatos pályázatait. A beszéd után a vármegyei közgyűlés elnöke egy díszes pendrive-on adta át a Dorogról készített imázsfilmet a városnak. A Vármegyejáró filmsorozat a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat TOP-5.3.2-17-KO1-2021-00002 számú „A mi megyénk, a mi világunk” című pályázatának keretén belül valósult meg.

A Dorogról készült imázsfilm:

https://www.youtube.com/watch?v=JHBiwwald2s

A konferencia második részében dr. Tittmann János elmondta, hogy az Eucharisztikus Világkongresszushoz kapcsolódóan indított egy könyvsorozatot, vagyis egy történelmi sajtószemlét. Az első kötet már korábban megjelent, ami 1922-ig figyeli az eseményeket, a mostani pedig 1923-tól 1933-ig vizsgálja a dorogi történéseket. A polgármester kiemelte, hogy ezeknek a köteteknek a kiadását mindig a bányásznapokra időzíti, ezzel is hangsúlyozva azt, hogy nem felejti el a bányászat érdemét és jelentőségét a település történelmi fejlődésében. Végül bemutatta az új kötetet a nagyközönségnek, valamint felolvasott belőle részleteket.

A könyvbemutató után a polgármester ismertette azt a nyertes pályázatot, melynek köszönhetően Kesztölc, Piliscsév, Csolnok és Dorog együttműködésében nemzetiségi és bányászati hagyományokkal kapcsolatos programokat szerveztek, amely határon átívelő kiterjesztéssel elnyúlik az erdélyi Felsőboldogfalváig. A polgármester emlékplakettel köszönte meg a települések polgármestereinek a közös munkát.

A résztvevők végezetül megtekinthették a terem falain az évfordulós dorogi művészek alkotásait. Többek között Jeges Ernő és Koszkol Jenő festményeit, Mór József alkotását, Kovács József fafaragásait, valamint a 40 évvel ezelőtt díszpolgári címet kapott Hopp Ferenc néprajzkutató gyűjteményének részleteit.

Fotók: Lehoczki Dávid