KultFeszt - 70 éves a dorogi könyvtár
Kultúra
2023. szept. 22.

KultFeszt - 70 éves a dorogi könyvtár

Kiállítás, író-olvasó találkozó és hangverseny

A Gáthy Zoltán Városi Könyvtárban 2016 óta nyolcadik alkalommal került megrendezésre a KultFeszt-rendezvénysorozat. Korábban az ünnepi könyvhéten debütált, de azt követően őszi eseménnyé változott. Azzal a céllal jött létre, hogy a dorogi könyvtárnak legyen egy saját kezdeményezésű, nívós programja, a közösségi térnek legyen egy vonzó, kiemelt kulturális eseménye. Utólag az látszik, hogy valamilyen ünnepi, visszatérő rendezvénysorozat igénye manifesztálódott benne. Idén ősszel a rendezvény kettős ünnepi jelleget öltött, hiszen a városi könyvtár alapításának 70. évfordulójáról is megemlékeztek.

Ezen alkalomból szeptember 14-én jubileumi kiállításon keresztül került bemutatásra az intézmény, mely október közepéig tekinthető meg. A hét évtized eseményeiből fotókkal, dokumentumokkal, vendégbejegyzésekkel szemezgető tárlatot régi és különleges könyvek, retró olvasósarok, valamint vetítés egészítette ki. A kiállítást Dankó József helyismereti kutató, volt iskolaigazgató és tanár nyitotta meg hangsúlyozva, hogy az oktatás segítésében, a kultúra (különösen a helyismeret) közvetítésében, értékmentésében megkerülhetetlen szerepe volt a könyvtárnak. Vörösmarty Mihály gondolati lírájának központi kérdését (miszerint „Ment-e /A könyvek által a világ elébb?”) Dorogra vonatkoztatva frappánsan így összegezte: „A dorogi világ a dorogi könyvtár által előrébb ment”. Erre tökéletesen rímelt, hogy a bányászati örökséget is életben tartó intézmény részére a Sínszeg díj átadására is sor kerülhetett a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának képviselői, K. Kovács József és Mráz László által.

Szeptember 15-én Dragomán György, az egyik legismertebb, József Attila-díjas kortárs magyar író és műfordító, valamint felesége, Szabó T. Anna költőnő, műfordító és író voltak a könyvtár vendégei. Dragomán „Főzőskönyv” és az „Adjuk meg a módját! Írások főzésről és evésről” c. kötetei kapcsán írás- és receptínyencségekhez juthatott a közönség, s a nagyon személyes, kötetlen és izgalmas beszélgetésen az íróházaspár életébe, mindennapjaikba, emlékeikbe és a műalkotás folyamataiba is belekóstolhatott.

Szeptember 16-án a szintén 70 éves évfordulóját ünneplő dorogi Erkel Ferenc Zeneiskola Halleluja-kórusa lépett fel Farkas Rose-Marie vezetésével, és Kálvin Balázs zongorakíséretében. A másfél órás Örömzene-műsor méltóképpen koronázta meg a háromnapos ünnepi eseményeket.

Szabó-Berghauer Zoltán

intézményvezető