A zene világnapján kórusok műsorával keretezett díjátadások
Kultúra
2023. szept. 29.

A zene világnapján kórusok műsorával keretezett díjátadások

Megható történet személyes élmények Lencsés Lajostól

Dorog Város Képviselő-testülete a zene világnapja alkalmából városi ünnepséget szervezett.

Az idén 100 esztendős művelődési házban másik jubiláló intézményünk, a 70 esztendővel ezelőtt megalapított Erkel Ferenc Zeneiskola évfordulóját ünnepelték.

1953 augusztusában kezdődött meg Dorogon, állami keretek között a zeneoktatás. Zenekarcentrikus intézmény volt, elsősorban azokat a hangszereket oktatták, amelyekkel biztosíthatták az utánpótlást a szimfónikus és fúvós zenekar számára. 1972-ben költözött a Bécsi úti régi gyógyszertár épületébe az intézmény.

Tanítványai és tanárai közül többen országos, sőt nemzetközi hírnévre tettek szert.

2023 őszén a zeneiskola méltó helyen, az Intézmények házában talált otthonra.

Dr. Tittmann János polgármester köszöntötte a zeneiskola tanárait, a muzsikát szerető közüsséget, majd átadta a képviselő-testület ajándékát Gréts Katalin igazgatónak.

Lencsés Lajos világhírű oboaművész, Dorog szülötte személyes történettel emlékezett meg a zeneiskola jubileumáról, ahol 70 esztendővel ezelőtt az első növendékek egyikeként kezdett muzsikálni.

A zene világnapi műsor a testvértelepülésünkről, a felvidéki Zséréről érkezett Zoboralja Zsérei Női Kar fellépésével kezdődött. Kórusvezetőjük, dr. Simek Viktor karnagy immár 6 évtizede vezeti a kórust.

Az ünnepségen átadásra került Dorog Város művészeti díja, a Rauscher György-díj, amelyet az idén Bohner Antal a Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bányász Zenekarának korábbi elnöke vehetett át.

Az Év Pedagógusa díjat az idén Szrnka Anna részére adományozta Dorog Város Képviselő-testülete.

A zene világnapi rendezvényt a 70 éves zeneiskola Halleluja Kórusának csodálatos műsora zárta.  Vezényelt Farkas Rose-Marie karnagy, zongorán közreműködött Kálvin Balázs.

A kamarakórusról:

A Halleluja kamarakórus 2004-ben alakult a dorogi Erkel Ferenc Zeneiskola magánének szakos növendékeiből, melyhez később az iskola tanáraiból is csatlakoztak néhányan.

Számos hangversenyt adtak Dorogon és vonzáskörzetében, valamint Budapesten, de több fellépésük volt már külföldön is. Rendszeresen részt vesznek a városi ünnepségeken és a nagy egyházi ünnepeken. Szeptember közepén a Gáthy Zoltán Városi Könyvár 70 éves évfordulójának záró rendezvényén léptek fel nagy sikerrel.

Sok éven át rendszeres résztvevői voltak a Piliscsabai Egyházzenei Napoknak és az Énekel az ország című rendezvénynek, melynek keretében Hollerung Gábor karmester vezényletével minden évben egy teljes oratóriumot mutat be a Művészetek Palotájában az ország különböző részeiből érkezett egyesített kórus.

2011-ben koncertkörúton vettek részt Erdélyben, a Kolozsvári Barnabásné által alapított és vezetett Pachelbel kamarazenekarral együtt.

2013-ban bemutatták Kálvin Balázs Cselenyák Imre szövegkönyve alapján írt meseoperáját, A szorgalmas és a rest lányt a Pachelbel kamarazenekar kíséretével, melyet a környék ifjúsága Dorogon, Leányváron és Tokodon láthatott. A művel 2014-ben a nagyváradi, nagyszalontai és dévai gyermekotthonok közönségét is megörvendeztették.

Kálvin Balázs az Erkel Ferenc zeneiskolában kezdte el zongora tanulmányait Gerstner Bálintné tanítványaként, akit elhivatott munkájáért Miniszteri Dicséretben, valamint a Dorogiak Dorogért és a Bonis Bona díjban részesítettek. Tanárnője biztatására gyermekkora óta foglalkozik zongorakísérettel, kamarazenével. A Zeneakadémia elvégzése óta a Magyar Állami Operaház zongorakísérője. Kapcsolata a Halleluja kamarakórussal fennállása óta töretlen.

2016-ban Dorog Város Önkormányzatának támogatásával az angliai Southend-on-See-ben az 1956-os forradalom 60 éves évfordulója alkalmából a kamarakórus és a Pachelbel kamarazenekar ünnepi hangversenyt adtak. Az eseményen részt vett Magyarország konzuljaj, és többen az ott élő 56-os menekültek közül.

Az együttes gazdag repertoárja a többségben lévő egyházzenei művektől az operán, operetten keresztül a musicalig terjed.

Mottójuk, mely munkásságukat jellemzi:

„Örömöt szerezni örömmel, tiszta szívből.”