Helyi járat - a Ballák Dorogon
Kultúra
2012. szept. 5.

Helyi járat - a Ballák Dorogon

Két, egymástól eltérő, egymást követő művészgeneráció képviselőjének, apa és fia, Balla András és Balla Gergely közös tárlata nyílt meg a 62. Bányásznap alkalmából a Dorogi Galériában. Az alkalomhoz kötődő kiállításról lévén szó, a bányászat, a bánya világa, az ipari táj jellegzetes jegyeit, helyi színeit és jellegzetességeit hordozó, válogatott kollekció hívja a látogatókat. Ahogy az alkotók ki is emelik a galéria bejáratánál elhelyezett köszöntőjükben: az itt megörökített objektumok s a felidézett életérzések ma már csak fotópapíron, bekeretezve, kép-emlékként láthatóak. Lebontották, eltüntették, szétverték, átalakították. Aki megnézi a kiállítást, tudja, hogy melyik tárgyra melyik ige illik.

balla_kiallitas_2.JPG

Wehner Tibor méltatta a tárlatot

 

„Megharcolt identitások a képek tárgyai" - mondta köszöntőjében dr. Tittmann János. „Az itteni képek is identitás harcok, társadalmi viták dokumentumai. Keserédes emlékeink szűrőjén át értékelhetjük a látottakat, személy szerint, így mindenkinek mást és mást jelenthetnek a fotók. Ezek az eltérések lehetnek a forrásai a mi identitásunk változékonyságának, sőt csapodárságának is. A mi országunk jelen pillanatban is identitást kereső személyek és közösségek országa. A szemünk láttára vedlettek kommunisták polgárrá, és aztán polgári demokraták államosító népbiztossá. Mi olyan ország polgárai lehetünk, ahol egyszerre élhetjük meg az Európát leckéztető „hatalmas ország" élményét, és a minden gazdasági rezdülésre élénken reagáló kicsiny ország sorsát. Csoda, hogy az identitásunk kissé labilis? Még nagyon sok Balla képre van, és lesz is szükségünk, hogy az identitásunk nyugvópontra juthasson. A magyar kultúra sosem volt vidám kultúra. EZ a kiállítás sem mondható vidámnak. Miért is lenne az? Hiszen jelenvalóságunk lenyomatai láthatók itt. De azért a remény is itt van. A Ballákban, tehetségükben, és mibennünk. Hogy a jövőben képesek leszünk önámító legendák és tündérmeséktől mentes valódi énünk valódi értékeinek az érvényre juttatására." - fejezte be gondolatai sorát dr. Tittmann János.
Ezt a mögöttes tartalmat támasztotta alá Wehner Tibor megnyitójában is. Balla András és Balla Gergely műveit a hely, a térség inspirálta, a helyi színekre, jellegzetességekre alapulnak, de a helyi hatókörök határain határozottan túllépve, a lokális érvényességen messze túlmutatnak.


2012. szeptember 24-ig tekinthetők meg az alkotások a Dorogi Galériában.

 

balla_kiallitas_2.JPG