Diákcserén a gimnazisták
${object.taxonomies[0].title}
2013. ápr. 11.

Diákcserén a gimnazisták

2013. március 8-16-ig a Zsigmondy Vilmos Gimnázium tanulói és két tanára a nemzetközi diákcsere program keretében 8 napot töltött el Wendlingen-ben, Dorog partnervárosában.


Nagy izgalommal készültünk az utazásra. Péntek este landolt a repülőgép Stuttgartban, ahol a családok már vártak ránk. Mindenki kedves fogadtatásban részesült és az előzetes levelezés után már hamar megtalálta a német párját.
Szombat délelőtt a város múzeumába látogattunk el, ahol Wendlingen múltjáról és jelenéről beszélt az idegenvezető.

 diakcsere_2013.JPG 

Vasárnap egész nap családi program volt, lehetőség nyílt a közelebbi ismerkedésre, sok beszélgetésre.


Hétfőn reggel együtt mentünk a német diákokkal iskolába, majd utána a városházára, ahol Steffen Weigel polgármester úr fogadott bennünket. A köszöntőt követően egy kis műsorral kedveskedtünk neki, magyar népdalokat adtunk elő. A polgármesteri fogadás után vonattal Esslingenbe utaztunk, ahol megnéztük az Óvárost. Az emeletes vonatszerelvények nagy tetszést arattak.


Kedden Stuttgartba mentünk. Először a galériában vettünk részt egy múzeumpedagógiai órán, ahol a német expresszionizmus két jelentős képviselőjének, Franz Marcnak és Ernst Ludwig Kirchnernek festményeit ismerhettük meg. A tartalmas óra után következett a városnézés egy vetélkedővel fűszerezve.


Szerdán egész napos kiránduláson vettünk részt Münchenben. Először a Bavaria filmstúdiót néztük meg, ami nagyon érdekes volt. Sok ismert filmet forgattak itt, mint például az Asterix és Obelix-et, ismert krimiket, valamint a Tengeralattjáró című filmet is.


A programot városnézés követte. A dóm, a gyönyörű városháza és a Hofbräuhaus megtekintése után következett a jól megérdemelt szabadprogram. Bár kicsit hideg volt, de vásárlással és egy forró csoki elfogyasztásával hamar eltelt az idő.


Csütörtökön tanítás után búcsúestet tartottunk, ahol megköszöntük a családoknak és az iskola igazgatóinak a szíves vendéglátást: énekeltünk, projektoros bemutatót tartottunk az elmúlt 17 év diákcseréiről.


Pénteken az egész napot iskolában töltöttük. Érdekes volt a német diákokkal a tanítási órákon részt venni.


Szombaton elérkezett a hazautazás napja. Szomorú volt a búcsúzkodás, de szeptemberben viszontlátjuk egymást itt Dorogon.

Mindenki élményekkel tele tért haza.

Köszönjük szépen a Pro Schola Nostra Alapítvány, a Wendlingen-Dorog Baráti Egyesület és a Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatását!

 

Király Valentina, Zsigmondy Vilmos Gimnázium