Siker az első budo gála
Sport
2013. ápr. 16.

Siker az első budo gála

Egyedülálló programot láthattak az érdeklődők, de legfőképpen a dorogi iskolások a művelődési ház színháztermében. Dorog Város Egyesített Sportintézménye a helyi küzdősport egyesületekkel közreműködve a színpadot egy délután erejéig tatamivá alakította, hogy már kész harcosok és az általuk nevelt harcos jelöltek megmutathassák, milyen utat választottak maguknak. Ugyanis a Budo jelentése harci út, vagy a harc útja. De ennél sokkal többet jelent. Bu: Harc, harci módszerek. Do: Út, ösvény. Azaz a különböző harci módszerek útján való haladás. Az első és legfontosabb, hogy a Budo hagyomány, az ősi japán harci művészetek összefoglaló elnevezése.
Az I. Dorogi Budo Gálán a tradíciót az aikido, a judo és a kyokushin- karate csapatok képviselték. Eljöttek még az ókor óta az olimpia műsorán szereplő birkózás ifjú továbbvivői, és a modern kick- boksz és kempo művelői is.

budo_gala6.JPG

Magyar Balázs és tanítványai

 

A bemutatók sorát az esztergomi Aikido Shinbukan Dojo nyitotta. A Dorogon edzéseket vezető Magyar Balázs lépett fel a tanítványokkal, majd Bak László egyesületi vezető és mester társai következtek. Egy táncot idéztek a lágy, körkörös mozdulatok, melyek a támadó energiáját is felhasználják. Az aikido-ban nagy szerepe van a szellemiségnek is. Valójában az összes küzdősportban a harcos útja nem a harc, hanem a béke. A harcosnak önmagát kell fejlesztenie és csiszolnia. Az igazi ÚT belül van.

budo_gala6.JPG

Bak László mester (balra) táncoltatja "ellenfelét"

 

Ugyanezt képviseli a hazánkban is népszerű és magyar szempontból olimpiai sikerszámnak tekinthető judo is. Jellemzője a test-test elleni harc, az ellenfél földre dobása, gáncsolása, leszorítása. Ahogy az esztergomi csapat vezetője, Keresztesi Zsolt is kiemelte: a judo-sok először esni tanulnak meg. Ezt igen jól érzékeltették a hangos csattanások a tatamin. Az akrobatikus elemeket sem nélkülözik a judo mozdulatai.

budo_gala6.JPG

Látványos esések a judo-soktól


A gála napján azonban akrobatikában a dorogi birkózók vitték a prímet. Bemutatták, hogy egy edzésen nem csak egymást gyűrik, hanem milyen szaltókat, ugrásokat, átfordulásokat gyakorolnak, hogy minél rugalmasabbak legyenek, és így csússzanak ki az ellenfél kezei közül. Persze, nem maradtak el a szintén látványos emelések, pörgetések sem. A bemutatóra Knyaskó Máté készítette fel a versenyzőket.

budo_gala6.JPG

A rugalmasság fontos a birkózásban is 

budo_gala6.JPG

Magasan a levegőben


Az Esztergomi Kick Boksz SE ifjoncai Hirsch Viktor vezetésével látványos rúgásokkal és ütésekkel, és hatalmas lelkesedésükkel nyűgözték le a közönséget. A többi küzdősporthoz képest fiatal sportág több tradicionális harcművészet elemeit ötvözi. Az esztergomi egyesület is, hasonlóan a birkózókhoz és a judo-sokhoz a világ élvonalában versenyez már évek óta.

budo_gala6.JPG

Harcos kick boksz csapat

budo_gala6.JPG

Akcióban


A bemutató „útja" visszakanyarodott a hagyományos harcművészetekhez: a Dorogi Egyetértés Sportegyesület kyokushin karate szakosztálya célja a fizikai képességek fejlesztése mellett az emberi értékek megőrzése és az ifjúság egészséges életmódra nevelése, a test és a lélek harmóniájának elérése. Körmendi Brigitta fiatal tanítványai fegyelmezett forma gyakorlatukkal, és a látványos deszka töréssel biztos sok új jelentkezőt csábítottak soraikba.

budo_gala6.JPG

A kyokushin csapat

budo_gala6.JPG

Törtek a deszkák a lányok keze alatt is

A kőkemény kempo-sok zárták a gálát. Farkas Gergely elmondta, a kempo egy karate alapú bokszrendszer, kifejezetten támadó harcművészet.

budo_gala6.JPG

Kempo formagyakorlat

budo_gala6.JPG

Kempo akciók

 

Mégis, az összes ágazat vezérgondolata:
önmagad legyőzése a legnagyobb győzelem. A harcos nem pusztít, hanem megőrzi a békét és harmóniát. Nem harcol, mert elkerüli a felesleges harcot.


Talán a gálának köszönhetően sok dorogi fiatal is elkötelezi magát az „út", a sport, a közösség, és önmaga megismerése mellett.