Európa Nap - a Párbeszéd Napja: programok az Ötház Piacon és a művelődési házban
Kultúra
2024. máj. 11.

Európa Nap - a Párbeszéd Napja: programok az Ötház Piacon és a művelődési házban

Székely termékek, díjátadások és könyvbemutató az Európa Napon

Az Európa Nap – a Párbeszéd Napja ünnepi hétvégéjén kettős jubileumot ünnepelünk Dorogon (május 11-12.). Nem csak az unióhoz való csatlakozásunk 20. évfordulóját, hanem, településünk várossá nyilvánításának 40. évfordulóját is. Testvértelepülésünk, Felsőboldogfalva és környékének kézművesei az Ötház Piacon székely termékek vásárával mutatkoztak be.

A „székely piac” ünnepélyes megnyitóján köszöntőt mondott Erős Gábor országgyűlési képviselő és Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke. Dr. Tittmann János polgármester felkérte Borbély Istvánt, Felsőboldogfalva alpolgármesterét, mutassa be a székely termékeket és a kézműveseket, akik elhozták a különlegességeket a piacra.

A művelődési ház konferenciatermében Dorog Város Képviselő-testülete szervezésében folytatódott az Európa Nap - a Párbeszéd Napja ünnepi rendezvénye.

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnökének nyitóbeszédét követően „Az én városom” című írásművészeti alkotások- és mozgóképek készítésére kiírt pályázat eredményhirdetése következett.

- Településünk várossá nyilvánításának 40. évfordulójára közös pályázatot írt ki a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Dorog Város Önkormányzata – mondta Dorog Város Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, a zsűri elnöke, Szabó-Berghauer Zoltán.

A rendezvény településtörténeti könyvbemutatóval folytatódott. A Dorog 1934-1944 című könyvet bemutatta dr. Tittmann János polgármester, a könyv szerzője.

A program végén a résztvevőket „székely termék”-kóstoló várta a bálteremben.

"Az én városom" pályázat díjazottjai:

A pályázat nyertesei:
 
14 év alatti kategória
I. Varga András (Eötvös iskola) 10 éves
II. Kele-Fodor Keve (Eötvös iskola) 13 éves
III.Vincze Máté Roland (Eötvös) 14 éves
 
Különdíjak:
Sáfián Kornél (Zrínyi iskola) 11 éves videó kategória
Kéninger Judit (18 év feletti kategória)