PORTRÉK DOROG TÖRTÉNETÉBŐL
Kultúra
2013. szept. 9.

PORTRÉK DOROG TÖRTÉNETÉBŐL

A Dorogi Füzetek 44. számát veheti kézbe az olvasó ezekben a napokban. 

Dorog Város Barátainak Egyesülete a könyvtárfelújítás pályázati programjának keretében kapott lehetőséget ennek a könyvnek a kiadására. Helytörténetünk ismert vagy éppen méltat-lanul elfeledett személyiségeinek, eseményeinek néhány felkutatott részletét tárjuk az érdek-lődők elé. A szerzők - Kovács Lajos és Menyhárt Csaba - történelmünk több fehér foltját színezik ki kutatásaikkal.


A dorogi szénbányászat a Drasche családdal kezdődött, ám ez a történet szerteágazóan folytatódik és napjainkban is tart, hiszen a kiterjedt családfa szinte a Föld valamennyi konti-nensén gyökeret vert azóta.
Több művészeti ág művelői között is kiemelkedő érdemeket képvisel az egymás nyomába lépő, s alkalmi költészetükkel krónikát (is) író két személyiség: Komoróczy Miklós (kit szinte teljesen elfelejtettünk), és Salamon Imre kántortanító-igazgató, a községi (ma Zrínyi) iskola egykori vezetője, aki a kultúra terjesztésének fáradhatatlan főszereplője volt a két háború közti években.


Magyarországon 100 éves a szaléziak iskolákat alapító rendje. Dorognak számos kapcso-lódási pontja van hozzájuk, hiszen a környék - Esztergomtábor, Péliföldszentkereszt - több ismert dorogi személyiséget indított útjára a szaléziek iskoláiból. Főépítészt, helytörténészt ugyanúgy találunk közöttük, mint zeneművészt vagy misszionárius papot, utóbbinak boldoggá avatását Kubában kezdeményezték tisztelői. De a dorogiak is hozzájárultak a rend környe-zetének, munkafeltételeinek gazdagításához - egészen napjainkig. Az ő portréik is felvillannak az összeállításban.


A kötet egy életmű eddig csak sejtett tragédiájával zárul. Megnyílt számunkra a Történeti Hivatal korábban titkos aktája, így beletekinthettünk Schmidt Sándor volt dorogi bányaigaz-gató utolsó hónapjainak, máig titkolt halálának dokumentumaiba. Ezek feldolgozását hozzuk nyilvánosságra az igazság és a megbékélés kimondásának reményében.


Egyesületünk könyvbemutatók keretében is hívja, várja az érdeklődőket szeptember 10-én, 17-én és 18-án a Művelődési Ház könyvtárhelyiségében 17 órától, ahol a szerzők rész-letesebben ismertetik írásaikat, válaszolnak az érdeklődők kérdéseire is, s ahol a könyveket dedikálják is olvasóiknak.
Dorog Város Barátainak Egyesülete