Átadták a Fekete-hegyi Kulcsosházat
Közügy
2014. okt. 17.

Átadták a Fekete-hegyi Kulcsosházat

Hazánk egyik legszebb panorámájával hívogató kulcsosháza, a fekete-hegyi, megújulva várja a természetjárókat. A 25 millió forintból megszépült és komfortosabbá vált „Sasfészket" május 30-án ünnepélyes keretek között adták át.
Több mint száz természetbarát gyûlt össze a Fekete-hegyi Kulcsosház ünnepélyes átadására május 30-án. Bár a szitáló eső nem kedvezett a megjelenteknek, de a boldog, büszke arcok, a legendás történetek, az idősebb-ifjabb generációk öröme igazi közösségi ünneppé varázsolták az átadási ceremóniát.
kulcsoshz.JPG
Dr. Völner Pál államtitkár, a térség országgyûlési képviselője köszöntőjében kiemelte, nem egyszeri eseményről van szó, hiszen a Pilisi Parkerdő az elmúlt hónapokban több alkalommal is szervezhetett hasonló átadási ünnepséget - a többi között a Rám-szakadék felújításával - a természetjáróknak. Kiemelte, az átadások sora ezzel nem ér véget, hiszen az ember és a természet kapcsolatát erősítő megújító munkájuk új attrakciókkal folytatódik a közeljövőben is. - Külön öröm számomra, hogy az átadási ünnepség egybeesik a dorogi sport 100. évfordulójával - mondta az államtitkár. - Õrizzük meg legalább ilyen állapotban a házat, hogy minél több fiatal kapjon kedvet ahhoz, hogy ellátogassanak erre a vadregényes tájra. Dr. Tittmann János Dorog város polgármestere elmondta: - Településünk várossá nyilvánításának 30. évfordulóját ünnepli ebben az évben. Nagyon szép ajándékot kaptunk a kulcsosház felújításával. Az ajándékot viszonozni szeretnénk. Ezután exkluzív kulacsokat, oklevél-tekercseket adott át többek között Zambó Péternek, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatójának és a házat évtizedek óta üzemeltető dorogi természetjáró szakosztály elnökének, Kardos Jenőnek.
kulacs.JPG

A házigazda, Zambó Péter köszöntőjében kiemelte, hogy a kulcsosház megépítésének 80. évfordulóján, tavaly kezdődött meg a felújítás. A Pilisi Parkerdő Zrt.-nek az volt a törekvése, hogy felszereltségét, kényelmi fokozatát a lehetőségekhez képest a mai igényekhez igazítsák, de a ház megőrizze eredeti, bakancsos menedékház jellegét. A felújítási munkák során kicserélték a tetőt, felújították a kéményt, szigetelték a falakat, kialakítottak egy jól felszerelt konyhát, egy vizesblokkot és építettek egy új cserépkályhát is. Az elektromos áramot napkollektorok és napenergia, illetve egy aggregátor biztosítja, emellett az épület új bútorzatot kapott. A kulcsosház felújítását, korszerûsítését a Pilisi Parkerdő Zrt. mintegy 25 millió forintból valósította meg.
M. T.