SIKERKOVÁCS: Interjú Lévai Zoltánnal a DNC vezető edzőjével
Sport
2014. aug. 28.

SIKERKOVÁCS: Interjú Lévai Zoltánnal a DNC vezető edzőjével

Birkózósikerekről, fejlesztésekről kérdeztük Lévai Zoltánt, a Dorogi Nehézatlétikai Club vezető edzőjét.

Harminc éve foglalkozik birkózással a rengeteg eredményt felmutató Lévai Zoltán, aki Bacsa Ferencnél - akit a Nemzet Edzője címmel ismertek el néhány éve - Táton kezdett sportolni. Ami számára a legfontosabb, hogy edzőként olyan fiatalokat neveljen a sportágnak, akik emberként és versenyzőként is maximálisan megállják a helyüket az életben.
- Hogyan kezdődött a kapcsolata a birkózással?
- 1984-ben léptem először szőnyegre. Szorgalmamnak, a kitartó munkának és Bacsa Ferenc útmutatásának köszönhetően egy éven belül az ország élmezőnyébe kerültem. Rengeteget tanultam tőle, amely edzői munkámban visszaköszön.
- Mikor hagyta abba versenyzői pályafutását?
- Amikor Pécsett tanultam, illetve Győrben a katonaság idején - az átigazolási szabályok miatt - nem tudtam versenyeken indulni, nem beszélve arról, hogy családi okok miatt 16 éves koromtól dolgoznom kellett. Öt-hat évig a civil életemet rendeztem, családot alapítottam, majd 98-ban bátyám fiai és öcsém, Pápa Péter első „birkózó leckéinél" döntöttem el: elvégzem az edzőit az ELTE-n és ezt a pályát választom hivatásomnak.
TUR_Lvai.jpg

- A birkózás a vérükben van. Generációk örökölték a tehetséget, amelyhez a szorgalmuk szintén családi vonás.
- Valóban. Unokaöcsém, Lévai István felnőtt Európa-bajnok lett, a világ elitjéhez tartozik, Attila szabadfogású válogatott. Fiam, Zoltán augusztus elején Zágrábban bronzérmet szerzett a junior világbajnokságon. Másik fiam 15 évesen Katowicében a kadet EB-n 8. lett a 16-17 évesek között! Húgom, Mária szintén birkózó edző.
- Versenyzői, fiai sorban hozzák az eredményeket. Mit tart első sikerének?
- Még Bacsa Ferenc szárnyai alatt edzősködtem, amikor Bulgáriában Korpási Bálint 2., Jäger Krisztián pedig 4. helyezést ért el Európa-bajnokságon. Ezt a sikert már egy picit magaménak is éreztem, vagyis inkább azt mondanám, hogy ez lökést adott és meghatárózó volt számomra, aztán 2007-ben már jöttek „önálló" edzői eredményeim: Molnár Ádám EB 3. helyezést ért el kadetben, míg Hlavati Dani Lengyelországban lett Európa-bajnok, ez volt az első igazán nagy sikerem edzőként.
- Magyarországon nincs Önhöz hasonló edző: minden korosztályban - gyerek, lány, junior, serdülő, felnőtt - versenyzőivel megnyerte a csapatbajnokságot! Mi a siker titka?
- Ehhez hozzá kell tennem, hogy a tradícionális nagy kluboknál minden korosztállyal más-más edző foglalkozik, én a legkisebbektől a felnőttekig vezetek csoportokat. Így minden korosztály megfordult a kezeim alatt és korosztályról-korosztályra egymásra épül az általam elképzelt edzés tematika, meg persze ez által így minden szakággal és korosztállyal tudtam indulni csapat-bajnokságon, így „könnyebb" volt ezt a sikert bezsebelni. De rengeteget tanulok a mai napig, minden edzésterv megírásakor szakkönyveket bújok, világversenyekre járok és figyelem a sikeres edző kollégák módszereit, tanácsaikat pedig meg szívlelem.
- Eljutottunk oda 2011-ben, hogy Dorog a „Birkózás városa" címet érdemelte ki. Mára, a dorogi eredményeknek köszönhetően nagycentrumként figyel ránk a világ. Mi kellett ehhez a sikertörténethez?
- A birkózás évtizedek óta sikeres sportág volt Dorogon. 2010-ben a korábbi versenyzőkkel - Puksa Ferenc, dr. Kövecs Károly, Kismóni János, Rajos Csaba és István, Gremsberger Norbert , Bacsa Péter- eljutottunk oda, hogy megszervezzük, újraépítjük és professzionális szintre emeljük Dorogon a birkózást. Az eredmények edzőknek köszönhetően sorra jöttek, mintegy 200-300 gyereket, fiatalt fogtunk meg ezzel a sporttal. Már csak az infrastruktúra kiépítése hiányzik.
- Hamarosan elkészülhet az új birkózó központ is.
- Igen. A pénzügyi fedezet jó része rendelkezésünkre áll a Nemzeti Sportközpontok, a Magyar Birkózó Szövetség és a városvezetés jóvoltából. A polgármester úr is teljes vállszélességgel állt mellénk a fejlesztések érdekében. Így már nem lehet akadálya annak, hogy egy több szőnyeges edzőcsarnok, konditerem, szauna és a hozzá kapcsolódó - edzőtáborokat, versenyeket és a helyi fiatalokat kiszolgáló - apartmanépület elkészülhessen. Erre azért van szükségünk, hogy a legjobbakat egyszerre-együtt edzhessük. A birkózás régióközpontjaként egyre több településen - Nagysáp, Tokod, Esztergomi, Tát, Csolnok - indítunk csoportokat. Az ottani legügyesebb fiatalok a központban, Dorogon edzhetnének, ha felépülne a csarnok. A helyi gimnázium is nagy segítségünkre van: ott látják, a versenyzőknél a sport és a tanulás mint a párhuzamos sínek futnak egymás mellett, nem szabad az egyiket sem elhanyagolni a másik érdekében. Nem beszélve arról, hogy 20-30 hölgy is edz velünk. Elkezdődött az ország első női birkózó akadémiájának kiépítése is Dorogon, Campuccio Diletta és Lévai Mária vezetésével.
- Milyen edző Ön?
- Hiszek a munkában, a következetességben és a rendszerességben. Kisgyermekkortól megpróbálom minden edzésen kihozni a versenyzőkből az erős edzésekkel a maximumot. Ha egy verseny után éjjel hazaérkezek, még aznap megtartom a soron következő edzést. És ami nagyon fontos: neveltjeim elé olyan erkölcsi követelményt támasztok, amelyet magamtól is elvárok. A szülők támogatását pedig elengedhetetlennek tartom. Ez egy komplex életpálya-modell: célom, hogy a gyerekekből sikeres versenyzők és sikeres emberek váljanak mind a magánéletükben mind pedig hivatásukban.
- Kit tart ma a legsikeresebb dorogi birkózónak?
- Több nevet is említhetnék. A sorban az élen állnak: Papp Bertalan (Kadet VB ezüst), Torba Erik (2013-ban két érmet nyert kadet EB-n és VB-n), Lévai Zoli (4 érme van utánpótlás világ versenyekről) és Jäger Krisztián, aki júliusban Egyetemi-világbajnok lett. Krisztián a DNC kirakatembere: felnőtt Magyar-bajnok, Egyetemi világbajnok, felnőtt válogatott birkózó, aki a műszaki egyetemen építészmérnökként végzett, legjobb példa rá, hogy a tanulást és a sportot megfelelő szorgalommal lehet együtt sikeresen csinálni. Szeretnénk, ha a hozzánk járó fiataloknak példaképül szolgálna!
Madarász Tímea