Lakossági tájékoztató: Előzzük meg az influenzát és szövődményeit védőoltással!
Közügy
2014. nov. 17.

Lakossági tájékoztató: Előzzük meg az influenzát és szövődményeit védőoltással!

Az influenza cseppfertőzéssel terjedő fertőző betegség, amelyet az influenza A, B és C vírus okoz. Köhögéssel, tüsszentéssel, de normál beszéd közben is vírusok milliói kerülnek a levegőbe, és ezek belélegezve akár tömeges fertőzést okozhatnak. Az influenza hirtelen kezdődik, magas lázzal, erős fejfájással, izomfájdalommal, gyengeséggel és kaparó érzéssel torokban. A zsúfoltság - tömegközlekedés, szórakozóhelyek, váróhelyiségek - különösen kedvez a fertőzés átvitelének.
A vírus elleni küzdelem legyengíti az immunrendszert, lehetőséget adva más fertőzéseknek, pl. a tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktériumoknak. Ez az influenza leggyakoribb szövődménye. A pneumococcus okozta tüdőgyulladás védőoltással szintén megelőzhető, amely a 60 éves felüli krónikus betegségben szenvedőknek különösen ajánlott!
A járványos időszakban kerüljük a zárt tereket és a tömeget. A betegek köhögéskor, tüsszentéskor taakarják el szájukat zsebkendővel, és gyakran mossanak kezet! A saját gyógyulás és a járvány megakadályozása érdekében pár napig célszerû otthon maradni, ágynyugalomban.
A védekezés hatékony módja at évenkénti védőoltás. Ismételt oltásokra azért avn szükség, mert a vírus változákonysága miatt az előző években gyártott oltóanyag nem vált ki védettséget a következő évben előforduló vírusok ellen.
Intézetünk illetékességi területén az egészségügyi szolgáltatók már átvették az oltóanyagokat és október utolsó hetében megkezdődtek a védőoltások.
Influenza elleni védőoltások a 2014/2015. évi szezonban.
Az influnza vírus által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében az alábbi kockázati csoportok juthatnak az oltóanyaghoz térítésmentesen:
3 évesnél idősebb
- krónikus légzőszervi megbetegedésben szenvedők pl. asztmások
- súlyos elhízás vagy neuromuscularis betegség miatt csökkent légzésfunkciójú betegek
- szív- és érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a megfelelően beállított magasvérnyomás-betegséget),
- veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket),
- krónikus máj- és vesebetegek,
- anyagcsere betegségben szenvedők pl. diabetes,
- gravidák a gesztációs héttől függetlenül,
- azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik,
- rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek,
- tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők,
- 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül,
- egészségügyi dolgozók,
- ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézmények dolgozói
- sertés, baromfi tartásával, valamint ezen állatok szállításával szervezett munkavégzés keretében foglalkozó személyek (baromfi feldolgozókban, vágóhídon dolgozók)
A fenti kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztetik az egészségügyi dolgozók és a szociális intézmények dolgozói. Így számukra elsődleges fontosságú, hogy a térítésmentes védőoltást megkapják.
6-35 hónapos csecsemők
- krónikus szív-és érrendszeri, és/vagy légzőrendszeri betegségben szenvedő gyermekek,
- veleszületett vagy szerzett immundeficienciában szenvedők,
- vesebeteg gyermekek,
- anaemiában, hemoglobinopathiában szenvedők,
- hosszantartó acetilszalicilsav terápiában részesülők,
- egyéb krónikus betegségben szenvedők (diabetes, anyagcsere beteg),
- egészségügyi intézményekben tartósan ápolt gyermekek, csecsemő és gyermekotthonok lakói.
- Akik nem tartoznak egyik rizikócsoportba sem, de igénylik az oltást, azok a gyógyszertárakban vényre az influenza elleni oltóanyagot be tudják szerezni.

A lakossági tájékoztatót összeállította: Dankó Andrea járványügyi felügyelő
A lakossági tájékoztatót jóváhagyta: dr. Solti Hilda kistérségi tiszti főorvos
Esztergomi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézet