Ma van a "Ne gyújts rá világnap!"
Közügy
2014. nov. 20.

Ma van a "Ne gyújts rá világnap!"

A nemzetközi "Ne gyújts rá"-mozgalom világnapját minden év novemberének harmadik csütörtökén tartják.
Célja, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a dohányosok nem gyújtanak rá, és a társadalom figyelme ráirányul a dohányzás és a passzív dohányzás veszélyeire.
2013. február elejétől Magyarországon is elérhető az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ által irányított ingyenesen hívható, leszokási telefonos szolgáltatás (06-80-44-20-44). Tapasztalt és speciálisan képzett szakemberek várják és segítik a motivált leszokni vágyókat, egy több hívásból álló telefonos tanácsadás során. 2014. januártól 86 tüdőgondozóban működik csoportos leszokás támogatás is, bővítve ezzel a komplex leszokás támogatási rendszert.
Az elmúlt években Magyarországon számos szabályozás hatására a felnőtt lakosság dohányzás gyakoriságában csökkenő tendencia következett be, azonban a 2013-as Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás Felmérés eredményei alapján a 13-15 évesek körében nem figyelhető meg egyértelmű pozitív változás. 2012-ről 2013-ra nőtt a naponta dohányzók aránya, ami azért sajnálatos, mert a fiatal generáció naponta dohányzói nagyobb eséllyel maradnak felnőttként is rendszeres dohányosok.
Országos szinten, az Országos Egészségfejlesztési Intézet, Dohányzás Fókuszpontja keretén belül valósul meg az Óvodai Dohányzás Megelőzési Program és a „Ciki a cigi" Iskolai Program. Ezek a dohányzás megelőzésére irányuló programok elősegíti azt, hogy fiatalok ne szokjanak rá a dohányzásra, aktívan védekezzenek a passzív dohányzás ellen, valamint segítsék a dohányos szülők leszokását.


Forrás: Dohányzás Fókuszpont Országos Egészségfejlesztési Intézet


Sajtóanyagot kiadta:
Komárom Esztergom Megyei Kormányhivatal
Esztergomi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete
Közlésre jóváhagyta: Dr Solti Hilda járási tiszti főorvos