"Legyen más a szenvedélyed!" - Jól sikerült a drogmegelőzési program
Sport
2015. febr. 19.

"Legyen más a szenvedélyed!" - Jól sikerült a drogmegelőzési program

Az új Nemzeti Drogellenes Stratégia kiemelt projektje a "Legyen más a szenvedélyed!" elnevezésû program, melynek elsődleges célja a fiatalok segítése, hogy droghasználat helyett másban leljenek célt és örömöt.
acannibals.JPG

A projektet testközelbe hozó országos road show állomásaként Esztergomban és Dorogon találkozhattak az általános és középiskolás diákok neves sportolókkal, zenészekkel február 19-én. Az ismert emberek - Szûcs Tamás vízilabdázó, Animal Cannibals együttes, DJ Dominique - személyes példájukon keresztül utat mutatva képviselik a drogmentes, boldog élet lehetőségét. A road show célja, hogy az érdeklődők a maradandó élményeken túl hasznos tudást is szerezhessenek a megelőzéssel és a droghasználat veszélyeivel kapcsolatban. A „Legyen más a szenvedélyed!" program is a megelőzésben, az egészséges életszemlélet kialakításában segíti a fiatalokat, a családok összetartását, az iskolai baráti közösségeket erősítve, konstruktív szabadidős tevékenységet kínálva.
Esztergomban és Dorogon is sportrendezvényekkel, koncertekkel és helyi fellépőkkel várták a diákokat a road show keretein belül. A rendezvényeket közös sajtótájékoztató előzte meg az esztergomi Dobó gimnáziumban, amelyen mind Dorog, mind pedig Esztergom képviseletében megjelent városvezetők hangsúlyozták, hogy az együttmûködésben, a két város összefogásában, az ifjúságnak utat mutatva látják a jövőt.
Esztergom alpolgármestere, Bánhidy László köszöntötte elsőként a sajtó képviselőit: - A szenvedély az egy olyan dolog, amely elmehet jó vagy rossz irányba is. Ha a fiatal nem találja helyét, eszményeit, példaképeit, a helyes, előremutató célokat, akkor szomorú helyzet alakulhat ki. Esztergomban sok a fiatal, a diák. Éppen ezért fontos, hogy városunkban megteremtsünk minden lehetőséget arra, hogy a gyerekek minél többet sportolhassanak, hiszen az egészség vitathatatlanul a legfontosabb dolog az életben.
Kiss Norbert sportért felelős helyettes államtitkár tájékoztatta a megjelenteket a programról. Tényként említette, hogy a 14-18 éves korosztálynak - amikor az egyéniség kialakul - utat kell mutatni, hogy megtalálják a jó irányba vivő szenvedélyt, a sportban, a zenében. A kortárs-hatásról pedig nem feledkezhetünk el, hiszen 70 százalékban az formálja a diákok egyéniségét: a barátok a leginkább felelősek a kamaszok tetteiért. Erre reflektált Erős Gábor Esztergom Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottságának elnöke, aki elmondta: Esztergomban több mint 30 (sport, kulturális) egyesület mûködik, amelyek feladata, hogy a gyerekeket tereljék, tevékenységükkel mozgósíthatják a diákságot. A tömegsport felélesztése is a szenvedély megfelelő irányba terelése miatt nagyon fontos. Bízom abban, hogy Doroggal szorosan együttmûködve városaink ifjúságát sokkal jobb irányba tudjuk terelni közösen éppen ezért még több közös program valósulhat meg. Dorog alpolgármestere, Dankó József is köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Szekér Zoltán sportigazgatónak: „Megköszönöm a szervezőknek és Esztergom városának a közös fellépési lehetőséget és bízom abban, hogy sok további közös program segíti majd városaink párbeszédét a közeljövőben is. Dorog városa nagyon sokat tett annak érdekében, hogy fejlessze és népszerûsítse a sportot, ennek háttér intézményrendszerét is megteremtve. Önkormányzati és állami segítséggel új sportberuházásokat indítottunk. Ez a folyamat egy piramis alja, ennek a csúcspontja lehet a Legyen más a szenvedélyed! program, amely a gyerekeknek megmutatja, hogy a sportolni trendi és kortársaikkal közösen szerezhetnek ezen keresztül újabb és újabb élményeket.
A sajtótájékoztató után először Esztergomban, majd délután Dorogon várta a fiatalokat az Animal Cannibals koncertje, és helyi sportegyesületek bemutatkozása, illetve közös sportolási lehetőség.