A Tök jó nap után Töklámpás Fesztiválra mehetünk a hétvégén
Közügy
2015. okt. 27.

A Tök jó nap után Töklámpás Fesztiválra mehetünk a hétvégén

Pénteken és szombaton igazi tökös napok várnak a dorogiakra. A Gáthy Zoltán Városi Könyvtárban pénteken tökös ételek kóstolója, ablakdíszek készítése és játéksarok várja az érdeklődőket 14 órától. Szombaton a Schmidt Sándor Agorán Töklámpás Fesztiválra hívják az érdeklődőket a szervezők. A kicsiket színező sarok várja. A nagyobbak pedig felölthetik az alkalomhoz illő, félelmetes jelmezeiket, hogy a töklámpás bemutató előtt rémisztgessenek egyet Halloween éjszakája előtt.
Halloween éjszakáját sokan amerikai ünnepnek tekintik, ám ennek a különleges alkalomnak a gyökerei régmúlt kelta korokra nyúlnak vissza. Elsősorban az angolszász országokban népszerû, de mára már az egész világon elterjedt - így Magyarországon is.
Halloween estéjéről a legtöbb embernek jelmezekbe öltözött, édességeket gyûjtögető gyerekek, széles vigyorral világító töklámpások és félelmetes jelmezek jutnak az eszébe. Azt azonban kevesen tudják, hogy ez az egyik legrégibb ünnep, amely az évszázadok során összemosódott: a római Pomona-nap, a kelta Samhain ünnep (a sötét és hideg évszak kezdete) és a keresztény halottak napjának jegyeit hordozza magában.