VILÁGNAP: Füstölgés helyett november 19-én ne gyújts rá!
Közügy
2015. nov. 18.

VILÁGNAP: Füstölgés helyett november 19-én ne gyújts rá!

A nemzetközi "Ne gyújts rá"- mozgalom világnapját minden év november harmadik csütörtökén tartják, melynek célja, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a dohányosok nem gyújtanak rá, és a társadalom figyelme ráirányul a dohányzás és a passzív dohányzás veszélyeire.
A dohányzás évente közel 6 millió ember haláláért felelős világszerte, melyből közel 600 000-en a passzív dohányzás miatt vesztik életüket. A dohányzás a leginkább megelőzhető haláloknak számít, amely évente a felnőttkori halálozások 10%-áért felelős. Magyarországon évente több tízezer ember halálát hozzák összefüggésbe a dohányzással.
Dohányzással összefüggésbe hozható halálozás a WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatbázis meghatározása alapján:
Ajak, szájüreg és a garat rosszindulatú daganata
Gége, légcső, hörgő és a tüdő rosszindulatú daganata
Nyelőcső rosszindulatú daganata
Ischaemiás szívbetegségek (artériaszűkület, elzáródás)
Agyér betegségek
Krónikus alsó légúti megbetegedések
Az elmúlt években a dohányzással összefüggésbe hozható halálozások az országos halálozáshoz hasonlóan alakultak megyénkben is.
A dohányzással összefüggésbe hozható betegségek
A leggyakoribb a szív-érrendszeri és a daganatos betegségek előfordulása. Ezek között is kiemelkedő a tüdőrák előfordulása és a magas halálozás.
Szív-érrendszeri betegségek: infarktus, stroke, érszűkület
Daganatok: szájüregi, gége, tüdő, nyelőcső, hólyag és hasnyálmirigy
Szembetegségek: szürkehályog
Szájüregi elváltozások: ínygyulladás, fogak elvesztése
Gyomorfekély
Csontritkulás
Megnőtt a tüdőrákkal diagnosztizáltak száma: a tüdőrák kialakulásában a genetikai hajlam mellett jelentős szerep van a az életmódnak és a környezeti hatásoknak is, melyek a cigarettával összefüggésbe hozhatók.

2013. február elejétől Magyarországon is elérhető az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ által irányított ingyenesen hívható, leszokást támogató telefonos szolgáltatás (06-40-200-493). Tapasztalt és képzett szakemberek várják és segítik a motivált leszokni vágyókat, egy több hívásból álló telefonos tanácsadás során. 2014. januártól 86 tüdőgondozóban működik csoportos leszokás támogató foglalkozás is. A leteszemacigit.hu oldal szintén fontos információkat nyújt a leszokni vágyóknak.
A leszokás világnapján tehát fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára. Országos szinten, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, Dohányzás Fókuszpontja keretén belül valósul meg az Óvodai Dohányzás Megelőzési Program és a „Ciki a cigi" Iskolai Program. Ezek a dohányzás megelőzésére irányuló programok elősegítik azt, hogy fiatalok ne szokjanak rá a dohányzásra, aktívan védekezzenek a passzív dohányzás ellen, valamint segítsék a dohányos szülők leszokását.

További információk:
http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/hu/content/aktualitasok
Dohányzás Fókuszpont által koordinált Óvodai Dohányzás Megelőzési Program és a „Ciki a cigi" Iskolai Program:
http://www.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/ovodai_dohanyzas_megelozesi_program.html; http://www.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/iskolai_megelozesi_program.html