Küzdelem az influenza ellen: a legbiztosabb védelem az oltás
Közügy
2015. nov. 23.

Küzdelem az influenza ellen: a legbiztosabb védelem az oltás

Az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul, ugyanakkor a súlyos szövődménnyel járó megbetegedések kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést igényelhetnek, bizonyos esetekben halált is okozhatnak.
Az influenza cseppfertőzéssel terjedő fertőző betegség, melyet az influenza A, B és C vírus okoz. Köhögéssel, tüsszentéssel, de normál beszéd közben is vírusok milliói kerülnek a levegőbe, és ezek belélegezve akár tömegek fertőzését okozhatják. Az influenza hirtelen kezdődik, magas lázzal, erős fejfájással, izomfájdalommal, gyengeséggel és kaparó érzéssel a torokban. A zsúfoltság - tömegközlekedés, szórakozóhelyek, váróhelyiségek- különösen kedvez a fertőzés átvitelének.
A vírus elleni küzdelem legyengíti az immunrendszert, lehetőséget adva más fertőzéseknek, pl. a tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktériumoknak. Ez az influenza leggyakoribb szövődménye. A pneumococcus okozta tüdőgyulladás védőoltással szintén megelőzhető, mely a 60 éven felüli krónikus betegségben szenvedőknek különösen ajánlott!
A járványos időszakban kerüljük a zárt tereket és tömeget. A betegek köhögéskor, tüsszentéskor takarják el szájukat zsebkendővel, és gyakran mossanak kezet! A saját gyógyulás és a járvány megakadályozása érdekében pár napig célszerű otthon maradni, ágynyugalomban.
Hazánkban 2015. év 3-11. naptári hete között az egész országra kiterjedő, magas intenzitású influenzajárvány bontakozott ki. Ebben az időszakban több mint félmillió ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az influenza járvány Európa több más országában is jóval több megbetegedéssel járt, mint az előző szezonban. 2015. év első negyedévében 15 európai országban, köztük Magyarországon is, a 65 évesnél idősebbek körében többlethalálozás volt kimutatható, melyet elemzők részben az influenzának és szövődményeinek tulajdonítanak.
A védekezés leghatékonyabb, legbiztosabb és legolcsóbb módja az évenkénti védőoltás. Ismétlésre azért van szükség, mert a vírus változékonysága miatt az előző években gyártott oltóanyag nem vált ki védettséget a következő évben előforduló vírusok ellen. A legmegfelelőbb, ha még az ősszel kapjuk az influenza elleni védőoltást, javasoljuk, hogy még decemberig adassák be az oltásokat, amennyiben hatékonyan akarnak védekezni a fertőzés ellen.
Az Esztergomi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának illetékességi területén az egészségügyi szolgáltatók már átvették az oltóanyagokat és november első hetében megkezdődtek a védőoltások.
Influenza elleni védőoltások a 2015/2016. évi szezonban.A vakcina összetételére minden évben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tesz közzé ajánlást az előző szezonban leggyakrabban azonosított vírusok alapján.

Az influenza vírus által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében az alábbi kockázati csoportok juthatnak az oltóanyaghoz térítésmentesen, mely a www.antsz.hu/influenza oldalon is megtalálható.
3 évesnél idősebb
• krónikus légzőszervi megbetegedésben szenvedők pl. aszhtmások,
• súlyos elhízás vagy neuromuscularis betegség miatt korlátozott légzésfunkciójú betegek,
• szív- érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magasvérnyomás-betegséget),
• veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is),
• krónikus máj- és vesebetegek,
• anyagcsere betegségben szenvedők pl. diabetes,
• várandós nők,
• azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik,
• ápolást, gondozás, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek,
• tartós szalicilált-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélyt jelent),
• 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.
• egészségügyi dolgozók,
• ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézmények dolgozói
• sertés, baromfi tartásával, valamint ezen állatok szállításával szervezett munkavégzés keretében foglalkozó személyek (baromfi feldolgozóban, vágóhídon dolgozók),
• a migránsokkal munkavégzésük során, vagy szervezett segítségnyújtás keretén belül közvetlen kapcsolatba kerülő személyek.
A fenti kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztetik az egészségügyi dolgozók és a szociális intézmények dolgozói. Így számukra elsődleges fontosságú, hogy a térítésmentes védőoltást megkapják.
6-35 hónapos csecsemők
• krónikus szív-érrendszeri, és/vagy légzőrendszeri betegségben szenvedő gyermekek (beleértve a bronchopulmonáris dysplasiat, cysticus fibrosist és asztmát is), akinek az állapota rendszeres orvosi ellátást vagy kórházi kezelést igényel.
• veleszületett vagy szerzett immundeficienciában szenvedők,
• vesebeteg gyermekek,
• anaemiában, hemoglobinopathiaban szenvedők,
• hosszantartó acetilszalicilsav terápiában részesülők,
• egyéb krónikus betegségben szenvedők (diabetesek, anyagcsere beteg),
• egészségügyi intézményekben tartósan ápolt gyermekek, csecsemő és gyermekotthonok lakói.

Javasoljuk továbbá azoknak is az influenza elleni vakcina beadását, akik nem jogosultak a térítésmentes védőoltásra. Számukra gyógyszertári forgalomban, orvosi rendelvényre elérhető az oltóanyag.

A lakossági tájékoztatót összeállította: Dankó Andrea járványügyi felügyelő
A lakossági tájékoztatót jóváhagyta: Dr. Solti Hilda népegészségügyi osztályvezető
Esztergomi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Osztály