MESEORSZÁG: gondolatok a karácsonyi ajándékozásról
Közügy
2015. dec. 15.

MESEORSZÁG: gondolatok a karácsonyi ajándékozásról

Ismét eljött a Karácsony, sokunk számára az év talán legszebb időszaka. Ilyenkor sokat töprengünk, mivel is örvendeztethetjük meg szeretteinket, de leginkább gyermekeinket.
Kádár Annamária: Mesepszichológia könyve hívja fel figyelmünket, hogy mennyire fontos lenne szülőként gyermekeinknek olyan ajándékot adni, amellyel kifejleszthetik magukban az értékes dolgok megtalálásánk képességét.

Mindezt nem tudjuk dobozba csomagolva, szalaggal átkötve egyszeri ajándékként átadni, ellenben átadhatjuk nekik mindennapjainkban, amikor mesélünk, összebújva meghitt hangulatot teremtve!

A jó és irodalmilag is értékes, minőségi mesékből a gyerekek megtanulhatják, hogy a jó végül elnyeri jutalmát, hogy az adott szót meg kell tartani és az ígéretet be kell tartani, szemtől szembe kell küzdeni, mert aki aljasul támad az pórul jár, hogy a rászorulóknak segíteni, a gyengét, a kicsit pedig védelmezni kell.
Az ilyen és ehhez hasonló gondolatok és a mesék által a gyerekbe ivódott történetek segíthetnek, hogy az élet nehézségeit felnőttként ne sorscsapásként éljék meg és ne álljanak tehetetlenül az élet kihívásai előtt.

-Sokkal inkább merjenek elindulni és felfedezni a világot, találják meg saját útjukat, vegyék észre, ha olyanokkal találkoznak, akik segítségükre lehetnek és soha nem térjenek le az útról, habár számtalan zsákutcával fognak találkozni.

-Tudjanak segítséget kérni, ha szükségük van rá és tudják elfogadni a felajánlott segítséget.

-Tiszteljék ellenségeiket és küzdjenek szemtől szembe velük! Fogadják el, hogy ők sem legyőzhetetlenek és előfordul, hogy vereséget szenvednek!

-Küzdjenek meg azért, ami fontos nekik és soha ne adják fel!

-Ne feledjék el, hogy kimutathatják érzéseiket: örömöt, bánatot, fájdalmat, csalódottságot! Ezzel válnak sebezhetővé és sebezhetetlenné egyszerre.

-Ne ítélkezzenek és ítéljenek felszínesen!

-Ne féljenek a veszteségektől és kudarcoktól, ezekből rengeteget tanulhatnak, hiszen része az utazásnak, az utazásnak Önmagukhoz!

Ilyen meséket kívánok, nem csak Karácsonyra gyermekeinknek, hanem felnőttként Önmagunknak is, hiszen a mesék csodáit sosem késő újra és újra, akár gyermekeinken keresztül átélni!

(Forrás: Kádár Annamária: Mesepszichológia, Kulcslyuk kiadó 2014)

Somogyi Katalin
Pedagógai Szakpszichológus
Családterapeuta jelölt

Elérhetőség: Dorog, Intézmények Háza, 30/4883335