KSH ADATFELVÉTEL: fókuszban az utazási szokásaink és a munkaerő-piaci helyzet
Közügy
2016. febr. 18.

KSH ADATFELVÉTEL: fókuszban az utazási szokásaink és a munkaerő-piaci helyzet

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Központi Statisztikai Hivatal és az általa alapított Statisztikai Elemző Központ Kft. Dorogon, a KSH elnöke által 2016. évre engedélyezett önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket hajt végre, a korábbi évek gyakorlata szerint.
A felvételek Országos Statisztikai Adatgyûjtési Program szerinti neve és nyilvántartási száma:
Munkaerő-felmérés és kiegészítő felvételei, OSAP1539
A lakossági utazási szokásai, OSAP 1942
Az összeírási munkát igazolvánnyal ellátott kérdezők végzik. A mintavétel reprezentatív, vagyis a címek kijelölését véletlenszerû kiválasztással hajtjuk végre.
Az adatfelvételek kizárólag statisztikai célból történnek. Az egyedi adatokat bizalmasan kezeljük, azok mások számára nem hozzáférhetőek. Az adatgyûjtés során a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvénynek, valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvénynek megfelelően járunk el.
A lakosság és az önkormányzat részére munkanapokon 8 és 15 óra között a 34/312-365 telefonszámon adunk további felvilágosítást. Az adatgyûjtés módszertanával és a kutatási eredményekkel kapcsolatosan a www.ksh.hu internetes oldal biztosít tájékoztatást.

Tájékoztató lakossági adatgyûjtésről, 2016

Munkaerő-felmérés

A munkaerő-felmérés célja a foglalkoztatottság és a munkanélküliség folyamatos megfigyelése, ezek jellemzőinek feltérképezése. A felmérés a munkaerő-piaci helyzet mélyreható megismerését szolgálja, mint például azt, hogy hányan dolgoznak a gazdasági élet különböző területein, általában mennyi időt töltenek munkavégzéssel, hányan keresnek, de nem találnak munkát, hányan szeretnének még dolgozni, és erre képzettségük, családi kötöttségeik alapján milyen esélyük van. Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre csak közvetlenül a lakossághoz fordulva kaphatunk választ.
Országos szinten körülbelül 36 ezer háztartást keresünk fel negyedévente, Veszprém megyében 1300-at. Egy felkért háztartást hat egymást követő negyedévben keresi meg összeírónk, de a második alkalomtól kezdődően telefonos válaszadásra is van lehetőség.

A lakosság utazási szokásai

Az országosan közel 15 ezer háztartás válaszait összegző reprezentatív felvétel célja a lakosság utazási szokásainak, igényeinek, turisztikai keresletének vizsgálata. Az adatgyûjtésben közremûködő háztartásokat nyolc egymást követő negyedévben kérjük fel válaszadásra, amikor is arról kérdezzük őket, hogy az elmúlt három hónapban tettek-e többnapos utazást. Amennyiben igen, akkor az utazás körülményeiről következnek kérdések: az utazás okáról, földrajzi céljáról, a használt közlekedési eszközökről, az igénybevett szálláshelyekről. Ha azonban nem utaztak az elmúlt időszakban, az iránt érdeklődünk, melyek voltak azok a körülmények, amelyek ezt nem tették lehetővé. A kapott információk a lakosság, az idegenforgalom területén mûködő vállalkozások, a nemzetközi szervezetek adatigényeinek kielégítését, a turizmuspolitika formálóinak munkáját nagyban segítik.
Amennyiben az adatszolgáltatónak kényelmesebb, az első sikeres személyes felkeresést követően a további kikérdezések alkalmával lehetőség van telefonos válaszadásra is.
A háztartások véletlen mintavétel útján kerülnek kiválasztásra az ország különböző településein, ez biztosítja, hogy az adatok jól reprezentálják a teljes lakosságot.
Mindkét adatfelvételben való részvétel önkéntes, de a valós kép bemutatásához nagyon fontos, hogy a háztartások minden típusa megjelenjen a statisztikai adatokban.
Az adatfelvételek minden fázisában szigorúan ügyelünk a személyes adatok védelmére, az adatfeldolgozás után kizárólag összesítve, beazonosításra alkalmatlan módon jelentetjük meg az eredményeket.
Az összeírási munkát a Központi Statisztikai Hivatal valamint az általa alapított STATEK Kft. igazolvánnyal ellátott kérdezői végzik. Kérjük, amennyiben összeírónk éppen Önt keresi fel a fenti adatgyûjtések céljából, legyen segítségünkre, válaszoljon kérdőíveinkre, hogy megbízható, pontos adatokat tudjon a KSH a felhasználók részére biztosítani.

Központi Statisztikai Hivatal
Veszprémi főosztály