Hirdetmény az általános iskolai beiratkozásról
Közügy
2016. márc. 5.

Hirdetmény az általános iskolai beiratkozásról

Tájékoztatja a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja az érintett szülőket, hogy az általános iskolák első évfolyamára a 2016/2017. tanévre történő beiratkozásra az alábbi időpontokban kerül sor:
2016. április 14-én (csütörtök) 8 órától 19 óráig,
2016. április 15-én (pénteken) 8 órától 19 óráig.
A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban: Nkt.) vonatkozó paragrafusa ételmében Magyarországon minden gyermek köteles az intézményes nevelés-oktatásban részt venni, tankötelezettségét teljesíteni.
A tankötelessé váló, azaz a 2010. augusztus 31-ig született gyermekét a szülő köteles beíratni a lakóhelye, ennek hiányában tartózkodása helye szerint illetékes vagy választott iskola első évfolyamára.
A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló vonatkozó EMMI rendelet értelmében a tankötelezettség megkezdésének feltétele a gyermek iskolába lépéshez szükséges fejlettségének megléte, annak igazolása. Az iskoláb lépéshez szükséges fejlettséget az óvoda igazolja.
Az Nkt. alapján az általános iskola köteles felvenni azt a tanköteles tanulót, aki életvitelszerűen az általános iskola körzetében lakik. A kötekező felvételt biztosító iskolák körzeteiről a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal 2016. február 26-án Tájékoztatót tett közzé, mely a www.kormanyhivatal.hu/hu/komarom-esztergom honlapon érhető el.
A beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt, továbbá az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást.
A felvételről első fokon az iskola igazgatója dönt (a Rendeletben foglalt eljárásrend szerint).
A jelentkezés elutasítása esetén a szülő az Nkt. alapján érdeksérelemre hivatkozással nyújthat be fellebbezési kérelmet a kézhezvételtől számított 15 napon belül. A kérelmet a fenntartó - állami fenntartású iskolák esetében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ illetékes tankerületi igazgatója, nem állami fenntartású iskolák esetében az érintett egyházi, illetve magánfenntartó - bírálja el, a kérelem beérkezésétől számított 30 napon belül.
Felhívom a figyelmet arra, hogy a körzetmeghatározás nem érinti a szülő szabad iskolaválasztáshoz való jogát. Azonban amennyiben a választott iskola a gyermek felvételét elutasító döntést hoz, a szülő gyermekét a döntés jogerőre emelkedését követő öt napon belül köteles beíratni a kötelező felvételt biztosító iskola első évfolymára.
Kérem a Kedves Szülőket, Törvényes Képviselőket, hogy a jelzett napokon tegyenek eleget a gyermekük beíratásával kapcsolatos kötelezettségüknek!
Dr. Kancz Csaba
kormánymegbízott