Színes Európa Nap párbeszédekkel, díjátadással, koncerttel
Közügy
2016. máj. 8.

Színes Európa Nap párbeszédekkel, díjátadással, koncerttel

Kiállításmegnyitó, magvas gondolatok a kultúráról és karmesteri búcsú színesítette az idei Európa Nap -a Párbeszéd Napja nagyszabású rendezvénysorozatát május 7-én Dorogon. A programokat Dorog testvértelepüléseinek delegációi, a wendlingeni, a zsérei és a felsőboldogfalvai városatyák is megtisztelték.

Az Európa Nap programsorozata a műfüves pálya átadása után a művelődési házban folytatódott a Doroghoz kötődő Hérics Nándor: Kórtársaim című kiállításának megnyitójával. Szemadám György Munkácsy-díjas művész nyitotta meg a mintegy kettőszáz jelenlévő előtt a tárlatot. - Elképesztő tisztelet, érzelemgazdag szeretet jellemzi a portréképeket - mondta a sokféle technikával alkotó művész kiállításáról Szemadám.

herics_szemadam.JPG
Dr. Tittmann János polgármester ajándékkal köszöntötte a 60. születésnapját ünneplő művészt és feleségét.
Az Európa Nap - a Párbeszéd Napja rendezvénye a konferenciateremben folytatódott. 2008-ban döntött úgy a város vezetése, hogy a Megbékélés napját megújítva megteremtik a párbeszéd napját, azon a napon, melyet Európában mindenki számon tart, a közös Európa napon.
A hagyományokhoz híven az idén is egy jelentős témában hívták párbeszédre a megjelenteket. A Kultúrák egymás mellett, egymás ellen, egymásért témakörben. A gondolatébresztő beszélgetés előtt Dorog Város Képviselő-testülete a város lakossága nevében Pro Urbe díjjal tüntette ki Szenczi Gyulát, aki a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztályának negyed évszázada vezetője és Bartl Ildikó vezető főtanácsost.

Bartl_szenczi.JPG
Szenczi Gyula és Bartl Ildikó a város tervezett fejlesztésében aktívan, közösen vállaltak oroszlánrészt. Fontosabb beruházások, melyekben részt vettek: a Német Nemzetiségi Tájház kialakítása, a Zenepavilon építése, Ady Endre úti támfal megerősítése, a Krónikus szakkórház kialakítása, a Szent Borbála templom külső homlokzatának felújítása, a bölcsőde kialakítása, 2004-2007 között Dorog város vasúton túli északi településrész rehabilitációja, 2006-ban a mentőállomás és orvosi ügyelet kialakítása, 2007-ben a Mária barlang felújítása, 2009-ben a Kálvária dombi aknatorony felújítása, 2010-ben az Intézmények Háza felújítása és a műfüves pálya kialakítása a Petőfi Sándor Ált. Iskola területén, majd a dorogi kistérség önálló, emelt szinten működő járóbeteg szakrendelőjének korszerűsítése, 2013-2014-ben a Funkcióbővítő belváros rehabilitáció keretein belül az Arany János Városi Könyvtár közösségi színtérré alakítása, a 100 éves kapu felújítása. Tavaly a Schmidt Sándor Agora kialakításának lebonyolítása volt a legnagyobb léptékű beruházás, de elkészült a művelődési ház konferenciaterme és klubhelyisége, valamint az Esztergomi úti buszmegálló is. Munkájuknak köszönhetően átadhattuk a megszépült Zenepavilont és a kívül-belül megújult Szent József templomot. Munkájuknak köszönhetően legutóbb a Köztársaság út megújult szakaszát adhatták át városunk lakóinak. A Párbeszéd Napján avatott műfüves pálya kialakításában is jelentős munkájuk volt. Az elmúlt évtizedekben kifejtett kimagasló szakmai munkájukat Dorog Város Képviselő-testülete Pro Urbe díjjal ismerte el. csorba_gabor.JPG

A Kultúrák egymás mellett, egymás ellen, egymásért témakört a díjátadó után dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és dr. Gábor György filozófus, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa boncolgatta. Dr. Tittmann János polgármester vezette a beszélgetés.

A magasröptű gondolatok után az Otthon téren a wendlingeni polgármester tűzoltóautót ajándékozott Dorog másik testvértelepülése, Felsőboldogfalva polgármesterének, Sándor Józsefnek. 8303.JPG
Az Európa Nap este a hagyományos Tavaszi koncerttel zárult, a Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bányászzenekarának közreműködésével.
Dorog város Képviselő-testülete Elismerő Emléklapot adományozott Zagyi István karmester részére, a bányászzenekar több évtizeden keresztül tartó kimagasló művészeti vezetése elismeréseként. A karmestertől elbúcsúzott a zenekar vezetősége is, akik arany karmesterpálcával fogadták örökös tiszteletbeli karmesterüknek Zagyit. A közönség előtt bemutatták az új vezetőt Hoós Sándor személyében, akinek jelképesen karmesterpálcát ajándékozott Dorog városvezetője.

8537.JPG