Emléktáblát avattunk Buzánszky Jenő Sándor utcai házánál
Sport
2016. máj. 8.

Emléktáblát avattunk Buzánszky Jenő Sándor utcai házánál

Az Aranycsapat Öröksége Alapítvány, az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány és Dorog Város Önkormányzata május 7-én emléktáblát avatott Buzánszky Jenő Sándor utcai házánál, amely az Aranycsapat tagjának 53 évig volt otthona.
Dr. Molnár Andrea, az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány elnöke köszöntőjében elmondta, Buzánszky Jenő a szervezet alapítójaként hitt abban, hogy az alapítvánnyal gyerekek tízezrei ismerhetik meg a labdarúgást és az aranycsapat múltját.
Az emléktáblát ifj. Buzánszky Jenő leplezte le, majd koszorút helyezett el a gránittábla alá többek között Khéner László, az MLSZ megyei igazgatója, Popovics György, a megyei közgyûlés elnöke, az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány elnöke, dr. Tittmann János polgármester, Mayer László, a Dorogi FC elnöke, dr. Bartalos József, a Dorogi Szénmedence Sportjáért Közalapítvány elnökségi tagja és a szervező Aranycsapat Örökségéért Alapítvány főtitkára.
A 89 éves korában, 2015. január 11-én elhunyt Buzánszky Jenő az aranycsapat alapembere volt, így játszott az 1952-ben Helsinkiben olimpiai bajnok együttesben, pályára lépett az évszázad mérkőzésén 1953-ban Londonban, és mind az öt mérkőzésen szóhoz jutott az 1954-es svájci világbajnokságon, amelyen ezüstérmet szerzett a válogatott. 2011 óta a nemzet sportolója volt, 2014 novemberében pedig beválasztották a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületébe.
Dorog stadionja az ő nevét viseli.