66. Bányásznap: megemlékezések után Wellhello koncert a Jubileum téren
Közügy
2016. szept. 4.

66. Bányásznap: megemlékezések után Wellhello koncert a Jubileum téren

Szeptember 2-án a Baumit Kft. főbejáratánál a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél koszorút helyezett el Dorog Város Önkormányzata nevében dr. Tittmann János polgármester, a Baumit ügyvezetője, Illy Gábor és több bányász szervezet. Illy Gábor után dr. Tittmann János polgármester köszöntötte a megjelenteket: „20 évvel ezelőtt, 1996 Bányásznapján született Dorogon a városfejlesztés, működtetés napi gyakorlatát alapjaiban meghatározó értékrendet fémjelző mottó: „A jövőnket építjük, de múltunkat nem feledjük." 3_banyasznapikoszoruzas_2016.09.02.jpg

Működő bányák nélkül sem okoz nehézséget a bányász hagyományok őrzése, hiszen az elődöktől örökölt értékek épületek, sportlétesítmények, intézmények, egyesületek, művészi késztetések, ötletek formájában a jelen világában is megtapasztalhatók. A nehéz munka és a számos kockázatot rejtő munkakörülmények hatására formálódott bányász személyiségre jellemző megfontoltság, állhatatosság, a cselekvéshez szükséges erő, pedig korunk embere számára is példaadó. Öröm és megtiszteltetés a bányász hagyományok őrzése, gazdagítása. Öröm és megtiszteltetés a valamikori bányászok elbeszéléseinek hallgatása, történeteik együtt érző újra élese. Öröm és megtiszteltetés a bányászok által épített környezet megújítása, új tartalommal való feltöltése. Dorogon a 66. Bányásznapon azzal köszöntjük egymást, hogy további terveink, elődeink értékteremtő teljesítményéből fakadó elvárásoknak megfelelő, megvalósítása során legyen elegendő megfontoltságunk, állhatatosságunk, erőnk és persze jó szerencsénk" - hangzott beszéde.

u8.JPG
Szeptember 3-án a Dorogi Szénmedence Bányászatának Emlékművénél (Otthon tér) folytatódott a megemlékezés, majd kiállítás nyílt a Dorogi Galériában Végh Éva festőművész Rekviem című sorozatából, amelyen régi bányaépületeket tekinthetünk meg, mai szemmel ábrázolva. Mandúr László fotográfus ajánlotta az érdeklődők figyelmébe az alkotásokat. - Végh Éva elkötelezett Dorog, a bányászat iránt. Nem ecsettel, hanem a szívével fest, ezért utánozhatatlan - mondta a megnyitón Mandúr.

lhello.JPG

A Jubileum téren a hivatalos események mellett szeptember 2-4. között vigasság, vásár és koncertek várták az érdeklődőket. Az esti koncertek alatt - a Republic után szombaton is - csordultig telt a tér. Hazánk legnépszerűbb együttese, a Wellhello Dorogon óriási sikert aratott.