NEVELJ FÁT, ADJ ÉLETET! KŐRIS-LIGET A KIS-STRÁZSA-HEGYEN
Közügy
2016. okt. 3.

NEVELJ FÁT, ADJ ÉLETET! KŐRIS-LIGET A KIS-STRÁZSA-HEGYEN

Az október elsejére meghirdetett programon - talán a jó idő is közrejátszott ebben -, száznál is többen; szülők és gyerekek, nagyszülők és unokák, iskolai osztályok, munkahelyi és politikai közösségek szorgoskodtak azon, hogy elültessék örökbe fogadott facsemetéjüket.

 

strzsa.jpg
Az előzőleg beharangozott berkenye helyett a korai időpontra kevéssé érzékeny kőriseket kaptunk a pilismaróti faiskolától, azzal az üzenettel, hogy ha novembere is összejön egy csapat, ők már ténylegesen berkenyéket kapnak majd.
Az október első napján tulajdonképpen tikkasztó hőség nehezítette a munkát, amely annak ellenére, hogy a gödrök kiásásával nem kellett bajlódnunk (munkagép készítette elő a terepet) azért kemény fizikai erőpróbát jelentett.
Vízkert András a Duna-Ipoly Nemzeti Park kerületvezetőjének ismertetőjét követően ki-ki igyekezett a számára megfelelő helyet lefoglalni.
A homokos-köves gyenge minőségű talajt a közeli birkatelepről hozott trágyával javítottuk, a gyökérhez pedig a későbbi öntözést segítő dréncsövet helyeztünk, a csemetét karóval támasztottuk. A visszatemetés a köves talaj, valamint felszakított gyepréteg gazdag gyökérzete miatt bizony nehéz volt. Különösen azok érezhették ezt, akikre a gazdátlan (a tulajdonosok nem tudtak részt venni az ültetésen) fák ültetésének feladata is hárult.

Forrás:bebte.hu