1956 EMLÉKÉRE: Megható színdarab zrínyis diákokkal, koszorúzás a Hősök terén
Közügy
2016. okt. 23.

1956 EMLÉKÉRE: Megható színdarab zrínyis diákokkal, koszorúzás a Hősök terén

Színházi est, koszorúzás, futónap. Számos program várt mindenkit az emlékezés hétvégéjén Dorogon. Október 23-a, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napja.
A nemzeti ünnep alkalmából a művelődési ház színháztermébe várták a 20. századi magyar történelem egyik legmegrázóbb eseményére emlékezőket. A rendezvényen részt vett Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke és dr. Tittmann János, városunk polgármestere, akinek emlékező beszéde után Ébredő sötétség címmel történelmi színdarabot láthattak az érdeklődők.

kunakaroly_56_sznpadimu.JPG
A színdarab rendezője Sopsits Árpád, Balázs Béla-díjas színház- és filmrendező megidézte az 1952-től kezdődő eseményeket. A darabban a Zrínyi-iskola kórusának tagjai neves színművészekkel - Molnár Mariann, Kuna Károly, Molnár Csaba és Jászberényi Gábor - léptek színpadra. Hubácsek Péter zrínyis tanuló is főszereplője volt a darabnak. Kovácsné Fódi Krisztina vezetésével az énekkar szóló és kórusművekkel érzékeltette a szabadságért küzdő magyar társadalom érzelemvilágát. A megható színdarab megtekintése után a Hősök terén 23 szervezet helyezte el az emlékezés virágait a 60 mécsessel körbevett 1956-os emlékkő előtt.

popovics_gyorgy_koszoruz.JPG
Október 22-én a Dorogi Futókörösök szervezésében a IV. Országfutáson ismét megmutatta városunk, hogy mennyire sportos Dorog. A Buzánszky Jenő Stadionban sokan, sok kilométert futottak. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából várták csapatok jelentkezését is, akik 60 kör teljesítésével tiszteleghettek a hősök előtt.