Nemzetiségi értékekkel bővült a megyei értéktár - a dorogi emlékház is megyei érték
Közügy
2016. nov. 29.

Nemzetiségi értékekkel bővült a megyei értéktár - a dorogi emlékház is megyei érték

Újabb hét érték került a megyei gyűjteménybe, közülük három a Németek Önkormányzata ajánlásában. Többek között Mikonya József irodalmi hagyatéka, a Német Nemzetiségi Múzeum és egy megyei német díj is a kulturális örökségünk része lett. A dorogi bányászati emlékek közül kettő is bekerült a megyei értéktárba: a Bányász Emlékhéz és az F típusú vágathajtó gép.

Bnyszemlkhz_ZrnyiNapok.JPG

A legutóbbi november végi ülésen 11 javaslat érkezett a megyei értéktár bizottság elé, a testület négy esetben - 3 szomódi neves személyiség és a bajnai Szent Adalbert templom - elhalasztotta a döntést, hét értéket pedig a megyei értékek közé sorolt. Az elfogadott javasatokkal így már 67-re emelkedett az értéktárba felvett értékek listája. Popovics György, az értéktár bizottság és a megyei közgyűlés elnöke elmondta, jelentős pillanat ez, hiszen a megyében működő nemzetiségi önkormányzatok közül elsőként a Németek önkormányzata élt a javaslattételi lehetőséggel, így újabb nemzetiségi értékek kerültek lajstromba. Popovics György a többi nemzetiségi önkormányzatot is arra buzdítja, hogy éljenek a javaslattételi lehetőséggel.
Az elmúlt év további sikereként könyvelhető el azon felvidéki magyar kincsek gyűjteményének létrehozása, amelyek a történelmi Komárom és Esztergom vármegye területén találhatóak, valamint befejezés előtt áll az 1. világháborús emlékművek gyűjteménye is.
A megyei értéktár által újonnan elfogadott értékek:
Bányász Emlékház
A dorogi bányászati emlékek közül kettő került fel a megyei listára. A Bányász Emlékház a Dorogi (esztergomi) - Pilisi szénmedence 222 évig tartó kőszénbányászatának állít emléket. A ház három helyiségében gazdag képanyaggal kísérve, tárgyi és írásos emlékek, régi szerszámok, bányászlámpák, a bányamérés, szellőztetés, biztosítás és a bányamentés eszközei kaptak helyet.
F típusú vágathajtó gép
Az F típusú vágathajtó géppel a helyiek a bányavágatok kihajtásának komplex gépesítését oldották meg. A géppel való első kísérletek a Dorogi Szénbányák tokoldaltárói bányaüzemében kezdődtek 1949-ben, majd többször korszerűsítették a márkát, és további típusokat is készítettek belőle. A magyar szabadalom végül világszabadalom lett, a fejlesztett változatai ma is működnek a föld minden táján.
Országos Fazekasmester Találkozó
Idén áprilisban már hetedik alkalommal rendezték meg a Naszályi Országos Fazekasmester Találkozót, ahová minden évben neves hazai fazekasmesterek kapnak meghívást. A rendezvény ápolja a helyi, a régiós és az országos fazekas hagyományokat, igyekszik minden korosztállyal megismertetni azokat, valamint bemutatja a közönségnek az ország legjobb fazekasmestereit is.
Táti Porcelánbaba Klub
Táton egy 17 tagú, asszonyokból álló csoport készíti a porcelánbabákat, a megyében és az országban is egyedülálló módon. Az alkotók nemcsak a babák elkészítésében jeleskednek, hanem azok ruházatára is ügyelnek. A babákkal különböző életképeket hoznak létre, amelyek egy adott kort, szokást vagy mesét mutatnak be. A csoport a várost és a megyét a legelőkelőbb kiállításokon is sikerrel képviseli.
Mikonya József, a németség szószólója
Mikonya József a magyarországi németség elismert írója, költője, aki számos anekdotát, elbeszélést, verset, dalt és dokumentumot hagyott hátra, amelyben a németség kultúráját, hagyományvilágát dolgozta fel. A 70-es években nagy szorgalommal vetette bele magát a bányász- és kohómunkás hétköznapjai mellett az írói tevékenységbe. Munkásságáért végül megkapta a magyarországi németek legnagyobb elismerését, az „Ehrennadel in Gold für das Ungarndeutschtum" díjat is.
Német Nemzetiségi Múzeum
A magyarországi németség - csaknem negyedmillióra becsült lélekszámával- hazánk második legnépesebb etnikuma. Tárgyi és szellemi kultúrájuk országos gyűjtése, feldolgozása és bemutatása az 1972-ben alapított tatai Német Nemzetiségi Múzeum feladata. A nemzetiségi gyűjteményükben található műtárgyak egyedülálló értéket képviselnek, országos jelentőséggel bírnak.
Német díj
A „Für das Deutschtum des Komitates Komorn-Gran" elnevezésű kitüntetést a megyei németség szolgálatában és fejlődésének elősegítésében, a hagyományok megőrzésében, valamint az etnikumi érdekek előmozdításában kifejtett kimagasló tevékenységért adományozzák kétévente magánszemélyeknek, kultúrcsoportoknak, intézményeknek vagy szervezeteknek a német nemzetiségi fesztivál alkalmával.
A Komárom-Esztergom megyei értéktárba tartozó értékek teljes listája megtekinthető a www.kemertektar.hu weboldalon.