Művészet és eucharisztia: a kazettás mennyezetektől Raffaello Athéni iskolájáig
Kultúra
2019. máj. 11.

Művészet és eucharisztia: a kazettás mennyezetektől Raffaello Athéni iskolájáig

A Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum sikeres pályázatának eredményeként Művészet és Eucharisztia címmel nagyszabású konferenciát szerveztek az intézményben május 11-én. A TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00072 pályázati azonosító számú program az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósulhatott meg.
A könyvtár igazgatója, Szabó-Berghauer Zoltán köszöntötte az Európa Nap - a Párbeszéd Napja rendezvényén megjelenteket, köztük testvértelepülésünk Felsőboldogfalva polgármesterét, Sándor József urat és a vele érkezett erdélyi delegáció tagjait.
Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke beszédében kiemelte dr. Schmidt Sándor bányaigazgató szerepet, aki Dorogot elindította a városiasodás útján, továbbá megjelölte a térképen az 1938-ban megrendezett Eucharisztikus Világkongresszusban betöltött kiemelkedő szerepével településünket.
Dr. Tittmann János a konferenciát megnyitó beszédében kiemelte, hogy Dorog Város Képviselő-testülete tavaly döntött arról, hogy két éven keresztül több rendezvényt szervez intézményeivel az Eucharisztia 1938-2020 című programsorozatban. Az idén az Európa Napon A művészet és az eucharisztia témakörét dolgozták fel előadóink, amelyre lehetőséget teremtett a könyvtár sikeres pályázata.
Szász Lóránt Levente tiszteletes az Árpád-kori felsőboldogfalvi és farcádi templomokról, a bennük található egyedülálló freskókról és kazettás mennyezetekről tartott vetítettképes beszámolót, majd Végh Éva festőművész Raffaello Athéni iskoláját mutatta be, mint az eucharisztia legszebb képzőművészeti példáját. Dankó József alpolgármester a Doroghoz kötődő művészeti teljesítményekről beszélt előadásában, végül dr. Tittmann János polgármester régi könyvek alapján idézte fel az eucharisztia művészeti megjelenéseit.