70. Bányásznap-Méltón, de szerény körülmények között emlékezünk
Közügy
2020. aug. 28.

70. Bányásznap-Méltón, de szerény körülmények között emlékezünk

70. Bányásznap - Méltón, de szerény körülmények között emlékezünk
Az idén szerény körülmények között, tömegeket nem mozgató módon rendezzük meg városunkban a 70. Bányásznapot. Ennek keretében az ÉDV Zrt. szervezésében szeptember 2-án koszorúzást tartanak Dr. Schmidt Sándor bányaigazgató Schmidt-villában található mellszobránál, majd szeptember 4-én 12.45-kor a Dorogi Zsigmondy Vilmos Gimnáziumban avatják fel az iskola 50. évfordulójára elkészült Zsigmondy-domborművet. Az emlékmű elkészítését a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány támogatta.
Szintén szeptember 4-én a Baumit Kft. hagyományos ünnepségén, a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél helyezzük el az emlékezés virágait. Szeptember 5-én a Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bányász Zenekarának zenés ébresztőjével indul a nap, majd 9 órakor a dorogi bányászat és bányakatasztrófák áldozatainak emlékművénél koszorúznak a bányászati és városi szervezetek, helyi cégek képviselői. Este térzenével várjuk, az Otthon téren, korlátozott létszámban az ünneplőket, akiket a 130 éves Bányász Zenekar szórakoztat majd.
Az idén inkább városfejlesztési eredményeinkkel ünnepeljük a bányásznapot. Befejeződött a Köztársaság út második szakaszának felújítása. A Kálvin köz környezetrendezése részeként elkészültek a templom és közösségi ház körüli szilárd burkolatok.
Zajlik a művelődési házunk 370 fős színháztermének felújítása, melynek részeként a terem kárpitjai, padlója mellett új, komfortos széksorok kerülnek elhelyezésre az ősz folyamán.
A Sacra Velo jelölt bicikliút mellett pihenőpadokat és kerékpártárolókat alakítunk ki ezekben a hetekben.
Reméljük, hogy a szerényebb külsőségek mellett, városépítési eredményekkel való ünneplés, továbbra is azt üzeni mindenki számára, hogy a Bányásznap, hagyományainknak megfelelően mégis csak az egyik legfontosabb emléknapunk.