Ötödik alkalommal koszorúzták meg a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelyet
Közügy
2020. szept. 8.

Ötödik alkalommal koszorúzták meg a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelyet

A Nemzeti Kőbányászati Emlékhely megkoszorúzásával immáron ötödik alkalommal fejezték ki tiszteletüket politikusok, tisztviselők, a bányászati szervezetek képviselői, kőbányászati cégek és dolgozók, valamint a vendéglátó Baumit Kft. vezetősége és munkatársai a kőbányászatban dolgozó munkatársak előtt. Az idén 30 éves Baumit Kft. kezdeményezésére emeltetett emlékhelynél Dr. Völner Pál, Komárom-Esztergom megyei országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára; Dr. Tittmann János, Dorog város polgármestere; valamint Illy Gábor a Baumit ügyvezetője is beszédet mondott.
Szeptember 4-én, egy kora délutáni megemlékezés alkalmával a helyi kőbányászat 115 éves történetét idézték fel a megye, a város, a bányászszervezetek és a bányászatban ma is aktív vállalatok képviselői.

A Baumit Kft. nevében Illy Gábor ügyvezető tartott ünnepi beszédet, amelyben kitért megváltozott élethelyzetünkre és kiemelte, hogy a hagyományaink, a valódi emberi értékrend és a szeretet azok az értékek, amelyek immunisak a járványokra és megtanítottak minket, hogy a közösség érdeke megelőzi az egyéni érdekeket. A Baumit Kft. ügyvezetője a jubileumi alkalomból felidézte a Nemzeti Kőbányászati Emlékhely létrejöttének történetét, amely ötödik éve képviseli méltóképpen a magyar kőbányászatot, majd hozzátette: A dorogi bányászok hűsége, alázata, kitartása és életereje olyan példát jelenthet mindannyiunknak, melyből minden nap erőt meríthetünk a bizonytalannak tűnő jövő kihívásaiban, és így, a kő erejével, „maradásával" és mozdulatlanságával joggal bízzunk a ránk váró időszak üzleti, emberi és személyes sikereiben!

Dr. Völner Pál, Komárom-Esztergom megyei országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára beszédében köszönetét fejezte ki, hogy az emlékhely által lehetőség adódik évről évre megemlékezni a bányászatról és bányászokról. Minden ilyen hagyomány példát mutat és tovább élteti a közösséget. Nagyon fontosnak tartom, hogy a szénbányászatról való átállás után is sikerült megőrizni a régi értékeket, hiszen a jelenlegi közúthálózatok, újabb és újabb beruházások nem jöhetnének létre a múlt bányászainak verejtékes munkája nélkül. Azt hiszem, hogy így a koszorúzás által is mindig méltóképpen és kellő tisztelettel emlékezünk meg róluk - emelte ki.
Dorog városának polgármestere, Dr. Tittmann János köszöntőjében idézte fel az elmúlt évek szeptemberi, élménydús helyi rendezvényeit, melyek a bányásznap alkalmából kerültek megrendezésre. A jelenlegi pandémiás helyzet eredményeként azonban egy nehezebb időszakot élünk át, ahogy beszédében fogalmazott: A kialakult időszak könnyen elbizonytalaníthat bennünket és kérdéseket vethet fel a jövőt illetően. Nem szabad azonban elfelejtenünk a két legfontosabb kapaszkodónkat, amelyek segítségével tovább építhetjük hosszútávú terveinket. A hagyományok őrzése és a megfelelő teljesítmény ötvözése erős elegyet alkothat. Szeretnék gratulálni a Baumitnak és a munkatársainak is egyben, akik jelen körülmények között is egyaránt kiemelkedő gazdasági eredményeket tudnak felmutatni és jelen eseménnyel is kellően tisztelegnek a bányásztársadalom előtt.
A bányászati szervezetek, a dorogi önkormányzat, valamint az immáron 30 éves fennállását ünneplő Baumit Kft. az elmúlt években hagyományt teremtett a Nemzeti Kőbányászati Emlékhely megkoszorúzásával. Idén a köszöntők mellett az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület nevében: Dr. Szabados Gábor ügyvezető igazgató, és Huszár László; a Baumit Kft. nevében: Illy Gábor ügyvezető, Vas József műszaki vezető és Mocsnik Imre a kőbánya üzemvezetője; a Bánya- Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete nevében: Farda István a BDSZ Országos Tanácsának tagja és Gaál Gábor a BDSZ tanácsosa; Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány, a Dorogi Bányász Szakszervezet és az OMBKE Dorogi Helyi Szervezete nevében: Glevitzky István elnök, Bánhidi József alelnök és Koltai Lajosné gazdasági munkatárs; a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség nevében: Szarka László elnök; a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat nevében: Steindl Balázs a megyei önkormányzat alelnöke; Tokod Polgármesteri Hivatal nevében: Bánhidi László polgármester és Faragó Ferenc képviselő; a Duna-Dráva Cement Kft. képviseletében Zongor Gergely cementértékesítési igazgató és Hajnal Krisztián alkalmazástechnikai tanácsadó helyezhette el az emlékezés virágait az emlékmű előtt.

Ahogy az emlékhelyen található felirat is hirdeti: Tisztelet azoknak, akik a köveket új életre keltik.