Gyengénlátók részére
 
  Választások
  Eseménynaptár
  Üvegzseb
  Közérdekû adatok
  dorogi magazin
  Hírek
  Városháza
  Intézmények
  Önkormányzatok
  Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás
  Civil szervezõdések
  Egyház
  Sport
  Közterület-felügyelet
  Kommunál-Junk Kft.
  Külkapcsolatok
  Telephelyek
  Üzletek
  Szálláshelyek
  Piacok
  Megtiltott szolg. tev. nyilvántartása
  Nyilvántartás a bevásárlóközpontokról
  Nyilvántartás a helyi termelői piacokról
  Rendezvénytartási engedélyek
  Nyilvántartás a nem üzleti célú szálláshelyekrõl
  Kitüntetettek
  Közhírré Tétetik Dorogon
  Közadatkereső
 

Együtt a közösségfejlesztésért- Dorogon és Térségében
Frissítve: 2019. május 28 11:15:54 Oldal ajánlása ismerõsömnekOldal tartalmának nyomtatása

SZEMÉLYES ÉLMÉNYEKET MESÉLNEK A BÁNYÁSZATBAN ÉRINTETTEK


Az Együtt a közösségfejlesztésért - Dorogon és térségében című, TOP-5.3.1-16-KO1-2017-00001 azonosító számú projekt keretében a szénmedence bányászmúltjával kapcsolatos interjúsorozat készül Dorogon.
Közel harminc bányászatban érintett visszaemlékezését dolgozzák fel a Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeum munkatársai. A megkérdezettek különböző témakörök szerint mesélnek bányászattal kapcsolatos emlékeikről. Eddig összesen nyolc mélyinterjú zajlott le, melyekről hangfelvétel készült. Személyes történetek hangoztak el a bányagépek gyártásáról, szociális életről, bányaszerencsétlenségekről, mentésről, vájármunkáról, kulturális életről, sportról és a bányászok hétköznapjairól. A felbecsülhetetlen értékű anyag feldolgozása folyamatban van, 2019. május 25-én hét fővel a videofelvételes digitalizáció is elkezdődött. A következő hónapokban folytatódik a munka további interjúk és felvételek készítésével, amelyek végeredménye egy egyedülálló adatbázist fog képezni.
A folyamatosan frissülő bányászattörténeti adatbázis a www.mimegyenk.hu internetes oldalon érhetők majd el.

Dorog, 2019. május 28. 

stralap.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


HÚSVÉTI SZOMSZÉDOLÁS A NAGYHÉTEN
19/04/17

A TOP- 5.3.1-16 - KO1-2017-00001 Együtt a közösségfejlesztésért - Dorogon és térségében című pályázat során a húsvéti nagyhét szomszédoló programsorozatának 3. állomásán - Piliscsév és Kesztölc után - Dorog várta nyitott kapukkal a Piliscsévről, Csolnokról és Kesztölcről, illetve városunkból érkező ünneplőket. A dorogi sportcsarnok birkózótermében mintegy 150-en gyűltek össze, hogy igazi közösségépítő eseményen vegyenek részt.
Dr. Tittmann János polgármester köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy önazonosságtudatunkat erősítő rendezvényt a megyei önkormányzat támogatásának köszönhetően valósíthatta meg az elnyert pályázat keretein belül a négy településből - és a megyei önkormányzatból - álló konzorcium. Ezzel lehetőség nyílik egymás helyi szokásaiba, a húsvéti ünnepkört bemutató hagyományokba betekintenünk.
Dr. Tittmann János dorogi színekbe bújtatott fürjtojásokkal köszöntötte a szomszédvárok polgármestereit, majd a Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat gyermekkórusa, Kovácsné Fódi Krisztina vezényletével megkezdte a színes műsorfolyamot. A kesztölci Pauler Janka, a Zsigmondy gimnázium tanulói Kapás Máté és Ollé Brigitta elszavalták Ady Endre Júdás és Jézus című versét szlovák, német és magyar nyelven. A műsort az Erkel Ferenc Zeneiskola tanárainak tavaszköszöntő koncertje zárta. Ezt követően a négy település csapatai összecsaptak a területi tojáscurling bajnokságon, melynek fődíját egy hatalmas húsvéti sonkát a kesztölci csapat nyerte. Végül a tojáscurlingben kimerült vendégek energiaszintjét egy nagy adag finom rántott harcsával töltötték fel.


Dorog, 2019. április 17.

 

 stralap.jpg

 


IDENTITÁS ERÕSÍTÉS, JÓ GYAKORLATOKKAL
18/09/13

Szeptember 13-án „Az identitás és összetartozás erõsítése" címmel rendeztek konferenciát a Dorogi József Attila Mûvelõdési Házban.
Az eseményen a hasonló identitással és hagyományokkal rendelkezõ térségek mutatták be jó gyakorlataikat, közösségépítõ folyamataikat.
Elsõ elõadóként Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere mutatta be városukat és annak térségét, majd Nagy Tibor tartott elõadást a Szuhavölgyi Bányásztelepülések Szövetségérõl. A borsodi delegáció tagjai két olyan folyamatban lévõ projektet ismerhettek meg, melyek célja Dorog és térsége identitásának erõsítése, hagyományainak ápolása és megõrzése. Simon Petra projektfelelõs elsõként az Együtt a közösségfejlesztésért - Dorog és térségében címû projektet, majd a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum kialakításának terveit mutatta be.

Dorog, 2018. szeptember 14. 

stralap.jpg


 


 

Oldal tetejére ugrás
 

  IVS
  Keresés
  Időjárás
  Várostérkép
  http://www.dorog.hu/index.php?oldal=1772  
 
 
Impresszum | Médiaajánlat | Elérhetõségek
  Oldal tetejére ugrás
Digitexx Multimédia
Digitexx Multimédia