A Dorogi Füzetek a Honismereti Egyesület asztalán
Kultúra
2023. márc. 30.

A Dorogi Füzetek a Honismereti Egyesület asztalán

Konferenciát tartott a Péczeli József Honismereti Egyesület Esztergomban a Honismeret Napja alkalmából.

A programot megnyitójában a megyei szervezet elnöke, Forróné Virág Zsuzsanna ismertette. Köszöntőjében Debreczeni-Droppán Béla, az országos szövetség elnöke kiemelte a jeles nap eredetét: Bél Mátyásnak az első országleírásunk (Notitia Hungariae) szerzőjének születésnapja nagy ünnepe a honismereti mozgalomnak.

Az első előadó Aguera Zoltán skype előadást tartott Brüsszelből, mintegy jelezve, hogy azokról a korszerű eszközökről fog beszámolni, amelyek ma is növelik a helyi értékek jobb megismerését, megismertetését: az AlterEgom Egyesület olyan applikációt szerkesztett, amelynek segítségével 10 szakrális helyszín ismerhető meg Esztergom gazdag történetéből.

A következő előadó Pifkó Célia, a Kapcsolatok Háza vezetője is egy újszerű eszközt mutatott be: egy „szabaduló kártya” forgatása közben ismerhető meg a város kultúrtörténetének több eleme. Ez az a kártyajáték, amellyel mindenki nyerhet.

Miklós Tamás, helytörténeti kutató „Harci események Esztergom körül 1945 márciusában” címmel számolt be új lehetőségek nyomán új eredményekről a témakörben.

Fotó: Mezeiné Tomorszky Mária

Dankó József a Dorogi Füzetek 60. kötetét mutatta be. Röviden fölvázolta a kiadványsorozat indulását, történetét kiemelve az alapító szerkesztő Kovács Lajos érdemeit, egyben rámutatva arra a népes szerzőgárdára, amely révén duzzadtak a füzetek komoly terjedelmű almanachokká, antológiákká, tanulmánykötetekké. Kitért azokra a belső sorozatokra, amelyek igazán elmélyültté, strukturálttá tették a kiadványt. Végül egy-egy szál felvillantásával ismertette az új kötet helyismereti munkáit, valamint azokat a nekrológokat, amelyek a Dorogi Füzetek alkotó körének közelmúltban elhunyt tagjai előtt tisztelegtek.

A konferencia jó példát adott a helyi értékek megismerési formáinak változatosságára, fóruma lett a helyismeret iránt elkötelezett kisebb közösségek párbeszédének is.

 

További könyvismertetők a csatolmányokban (Dankó József helytörétneti kutató írásai).

A szépség koldusának.docx
14 KB
Síverseny dorogi rajttal.docx
16 KB