Lakossági hírlevél 2020
Közügy
2020. okt. 14.

Lakossági hírlevél 2020

Lakossági hírlevél

Mindenszentek közeledtével egyre többen látogatnak a temetőkbe. A bűnelkövetők kihasználják ezt, és a síroknál felügyelet nélkül hagyott táskák, a temető előtt parkoló autókban hagyott értékek veszélyben vannak.

Az áldozattá válás megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg alábbi tanácsainkat.

Lopás megelőzése:

- Vigyázzon értékeire, táskáját mindig tartsa szem előtt!

- Ne hordjon magánál nagyobb összegű készpénzt!

- Pénzét, iratait és lakáskulcsát ne egy helyen tárolja! Egy esetleges lopás esetén ugyanis az elkövető egyszerre szerezheti meg mindezeket.

- Táskáját soha ne hagyja őrizetlenül egy pillanatra sem, pl. amíg a síron a virágokat rendezgeti

- Forgalmas helyeken, tömegközlekedési eszközökön fokozottan figyeljen értékeire!

- Ha kilátogat a temetőbe, ne vigyen magával pénzt, értéket! Amennyiben autóval érkezik, a gépjárműben se hagyjon semmit őrizetlenül, a gép-kocsi feltörők néhány másodperc alatt törik be az ablakot és viszik el az értékeket!

- Ne álljon szóba idegenekkel, akkor sem, ha látszólag segítő szándékkal közelednek Önhöz!

 

Jön a hideg- átverések tűzifa vásárlásnál

 

A hideg közeledtével egyre többen vásárolnak tűzifát. Az elmúlt években többször előfordult, hogy tűzifával házalók -főleg idős– sértetteknek a kifizetett mennyiségnél kevesebb fát raktak le, így károsították meg őket.

A csalások megelőzése érdekében a NÉBIH nyilvántartást vezet a fát árusítókról, kapnak egy ún. EUTR számot. Csak olyan cégtől, magánszemélytől érdemes vásárolni, amely/aki rendelkezik ilyen számmal.

A NÉBIH weboldalán, a következő linken sok más hasznos információ található, mely segít a csalók kiszűrésében:

http://portal.nebih.gov.hu/-/online-tuzifa-vasarlasi-kisokos

Internetes vásárlás- ne hagyja, hogy átverjék

 

- Győződjünk meg róla, hogy a weboldal biztonságos, az URL előtt szerepel a https:// kitétel vagy egy zöld lakat, mellette a Biztonságos kifejezés. Ugyanakkor, ha ez megvan, még akkor sem vagyunk feltétlenül biztonságban.

- Nézzünk utána az oldal értékelésének: a közösségi oldalakon érdemes rákeresni a we-báruházra, a lelkendező, pozitív kommentek túlsúlya és a kevés eladási tranzakció intő jel.

- A Fogyasztóvédelem felhívja a figyelmet arra is, hogy gyanús, ha a fizetési feltételek között csupán előre fizetési lehetőséget biztosít egy webáruház, vagy nem kellő részletesség-gel tájékoztatja a vásárlókat a szállítás részleteiről.

- Érdemes leellenőrizni a webáruházat a scamadviser.com oldalon, ahol elég csak beírni a weboldal címét, és kiderül, hogy megbízható portálról van-e szó, vagy érkezett-e már panasz.

- Nagy értékű megrendelést ne adjunk le olyan oldalon, amivel nincs tapasztalatunk. Egy számunkra új webáruházból kis összegért rendeljünk először.

- Győződjünk meg róla, hogy azon az oldalon vagyunk, ahonnan eredetileg vásárolni szeret-tünk volna. Nézzük meg az URL-t, ha tudjuk, mi a webáruház neve, gyanakodhatunk, ha ettől eltér az URL.

- Vásárlás előtt olvassuk el az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF).

- Az online piacterek, aukciós oldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért, ezt fontos észben tartani.

- Garanciát jelenthet, ha van a webáruháznak fizikai üzlete, amit a Google segítségével könnyen leellenőrizhetünk, hogy az adott címen valóban az adott üzlet működik-e. A magyar nyelvű ügyfélszolgálat szintén biztosítékot jelent.

Forrás: Komárom-Esztergom megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztály