Csecsemőgondozás és elsősegély - versenyeztek az iskolások
Közügy
2014. ápr. 14.

Csecsemőgondozás és elsősegély - versenyeztek az iskolások

A Magyar Vöröskereszt Dorog Területi Szervezete április 9-én rendezte meg a 43. felmenő rendszerű Elsősegély - és Csecsemőgondozási Versenyét. Mint minden évben, most is a dorogi művelődési ház adott otthon a rendezvénynek.
A csecsemőgondozási területi versenyre 4 csapat jelentkezett, akiket az iskolák védőnői készítettek fel. A követelmény évről-évre mélyebb tudást igényel. A gyerekek összemérték tudásukat, az első helyezett továbbjutott a megyei csecsemőgondozási versenyre, amelyet május 20-án rendeznek meg. Tatabányán. A gyerekek Vöröskeresztes Totót, Csecsemőápolási Totót töltöttek ki a gyermekváráshoz szükséges eszközök, felszerelések, bútorok, anyatejes táplálás fontosságáról, a szoptatás jelentőségéről számoltak be, majd fürdetési és öltöztetési gyakorlatokat végeztek.

 

csecsemo.JPG

A csecsemőversenyen elért eredmények a következők voltak:
I. helyezett az ifjúsági kategóriában III. Béla Általános Iskola Tát csapata

 

I. Helyezett az általános Iskolai kategóriában III. Béla Általános Iskola Tát csapata
II. Helyezett Eötvös J. Általános Iskola csapata Dorog
III. Helyezett Leányvári Általános Iskola csapata lett.
Az elsősegélynyújtó verseny célja, a Magyar Vöröskereszt a társadalmi elsősegélynyújtás területén betöltött vezető szerepéből adódóan, az elsősegélynyújtás népszerűsítése, oktatásának hatásossága, az emberi segítőkészség, a humanitárius eszmék terjesztése céljából, a vöröskeresztes elsősegélynyújtók elméleti tudásának és gyakorlati ismereteinek fejlesztése. Ennek érdekében minden évben megrendezik a felmenő rendszerű elsősegélynyújtó versenyt. A versenysorozaton a csapatok az elsősegélynyújtás területén megszerzett gyakorlati tudásukról adnak számot.
A területi versenyünkre 8 csapat nevezett és mérte össze tudását. Nekik is volt vöröskeresztes totó, elsősegélynyújtó totó, és négy kárhelyen kellett helyt állniuk. Fel kellett ismerni és ellátni a cukorbeteget, garázsból kellett CO mérgezettet menteni és ellátni, közúti balesetnél nyílt törést és agyrázkódott beteget láttak el. Az újraélesztési tudásukat is be kellett mutatniuk. Nagyon ügyesen oldották meg a feladatokat a fiatalok. Először holt verseny alakult ki az általános iskola kategóriában az első helyezettek között, ezért villám kérdésekkel döntötte el a zsűri helyezéseket.

gazolas.JPG

Ifjúsági kategóriában /15-18 éves korig/ a továbbjutó a III. Béla Általános Iskola, Tát csapata lett.
Az Általános Iskolai kategóriában /10-14 éves korig/
I. helyezett Leányvári Általános Iskola fiú csapata
II. helyezett Csolnoki Általános Iskola csapata
III. helyezett III. Béla Általános Iskola csapata lett
Szépen szerepeltek a Dorogi Eötvös J. Ált. Iskola, és az Annavölgyi Általános Iskola tanulói is.
Minden résztvevőnek, felkészítő tanároknak köszönjük a gyerekek felkészítését!
Külön köszönettel tartozunk a Dorogi, Esztergomi és Nyergesújfalui Mentős Szakembereknek, akik minden évben lelkiismeretesen és önzetlenül segítenek azzal, hogy a kárhelyeken biztosítják a szakmai ismereteket és részt vesznek a zsűrizésben is. A színvonal emelésében az imitátorok munkája kimagasló.
Az első helyezett csapatoknak még nincs vége a versenynek, mert április 24-én, Tatabányán kell számot adniuk a tudásukról a megyei versenyen!
Szeretnénk, ha jövőre is ilyen szép számmal tudnánk megrendezni területi csecsemőgondozási, és elsősegélynyújtó versenyünket. Ahhoz az kell, hogy az Iskolák bátran nevezzenek versenyeinkre és ezzel is készítsük fel a gyerekeket az életre.

 

Bodó Ildikó
MVK Dorog Terület Vezetője