Dorog és térsége felkerült a turizmus térképére -100 elfogadóhely kínál kedvezményeket a térségben
Közügy
2016. jún. 15.

Dorog és térsége felkerült a turizmus térképére -100 elfogadóhely kínál kedvezményeket a térségben

A Duna-Gerecse Turisztikai Nonprofit Kft. sajtótájékoztatót tartott a piliscsévi Prosper Lovasklub Panzióban június 15-én. A Duna-Gerecse Turisztikai Kártya új kedvezményei mellett bemutatták a Kft.-ben tavasszal tulajdonrészt vásárolt Dorog és Térsége Turizmus Egyesületet.

28.JPG

- Márciusban társtulajdonos lett a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület a Duna-Gerecse Turisztikai Nonprofit Kft.-ben, amellyel a 2011-ben - a megyei önkormányzat, Tata és Környéke Turisztikai Egyesület, valamint a Komáromi Turisztikai Egyesület által - alapított térségi szervezet mûködési területe csaknem megyei lefedettségû lett - mondta Popovics György, a megyei közgyûlés elnöke köszöntőjében. - Nagy kihívás a Győr-Budapest-Székesfehérvár háromszög közepén egy olyan turisztikai desztinációt kialakítani, amely nem csak az átutazókat vonzza. Számos csodálatos látnivalónk hosszabb időre is itt tudja tartani a turistákat, ezért szükséges a folyamatos megyei turisztikai termékfejlesztés, amelyhez a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület csatlakozása is segíthet bennünket.
Miután Piliscsév polgármestere Kosztkáné Rokolya Bernadett üdvözölte az egyesület megalakulását és a térségi szervezethez való csatlakozását, dr. Tittmann János, Dorog polgármestere elmondta: - Egyáltalán nem volt magától értetődő az ipari kisvárosban az, hogy az idegenforgalom felé lépjünk. 45.JPG

1996 óta több szakterületen dolgozik együtt a dorogi kistérség, amelynek új, szép kihívások előtt álló területe lett a dorogi, csévi, csolnoki és sárisápi látványosságokat is összefogó turizmusfejlesztés. - Két kiemelt területen szeretnénk turisztikai attrakciókkal megjelenni - mondta Szekér Zoltán, a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület elnöke. - Természeti, történelmi és nemzetiségi értékeinkhez kötődő akcióprogramokkal, az aktív és a rendezvényturizmus fejlesztését tûztük ki célul. Szimbolikus értékû, hogy június 1-jétől a megújult Duna-Gerecse Turisztikai Kártya-programhoz csatlakozhattunk. A korábbi években elsősorban Tatán, Komáromban, valamint a két város közvetlen vonzáskörzetében igénybe vehető kedvezmények köre jelentősen kibővült, így most már Dorogon és térségében, valamint Bábolna, Kisbér és Oroszlány környékén is találhatók elfogadóhelyek. Dorog ezzel a két lépéssel - a térségi TDM-ben való tulajdonrész vásárlásával és a kártya bevezetésével - felkerült a turizmus térképére, amely nagy felelősség is, hiszen minőségi szolgáltatásokat kell nyújtanunk vendégeinknek. 6 szállásadó, 13 elfogadóhely és 7 további ingyenesen látogatható emlékház, tájház került be a térségi szinten mintegy 100 elfogadóhellyel büszkélkedő kártya-csomagba. Magyarics Gábor, a Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatót elmondta, hogy a turisztikai kártyát 2014-ben indították útjára, amelyhez azok a turisták jutnak hozzá automatikusan és térítésmentesen, akik a rendszerhez csatlakozott 23 szálláshely valamelyikén eltöltenek minimum 2 éjszakát. 1 éjszaka eltöltése esetén, vagy kirándulóként a térségbe érkezők számára a kártya megvásárolható a szálláshelyek recepcióján, továbbá a tatai és a komáromi Tourinform Irodában.
A kártyát jelenleg 75 különböző helyszínen tudják felhasználni a vendégek. A legnagyobb vonzerőt természetesen azok az elfogadóhelyek jelentik, melyek ingyenes szolgáltatást nyújtanak a kártya birtokosának. Ezek közé tartozik Komáromban a Monostori Erőd és a Klapka György Múzeum, Tatán a Kuny Domokos Múzeum, de nem kell részvételi díjat fizetni a két városban a helyi turisztikai egyesületek által szervezett városnéző sétákon, valamint szintén nem kell menetjegyet váltani Tatán és Komáromban a KNyKK Zrt. buszjáratain a helyi viszonylaton történő utazáskor.
Az elfogadóhelyek között mindenki megtalálhatja a maga érdeklődési körének megfelelő partnert: múzeumokat, kiállítóhelyeket, természetismereti bemutatóhelyeket, szabadidős programlehetőségeket (pl. kerékpárbérlés, teniszpálya bérlés, kalandpark, via ferrata, teremgokart), fürdőket és uszodákat (pl. Brigetio Gyógyfürdő Komárom, Fényes Fürdő Tata, Nipl Stefánia Városi Uszoda Dorog), wellness szolgáltatókat, közlekedési szolgáltatásokat, helyi termékeket és ajándéktárgyakat árusító helyeket, valamint vendéglátó egységeket (éttermek, kávézók, cukrászdák).
Dorog és környékéről 6 szálláshely adja a kártyát a vendégeinek, akik csak a szûken vett térségben már 13 helyen használni is tudják azt.