Kőtábla avató: az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékeztünk a Hősök terén
Közügy
2014. jún. 5.

Kőtábla avató: az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékeztünk a Hősök terén

Az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából emlékező koszorúzásra várták június 4-én a Hősök terére a tiszteletadókat. A Himnusz eléneklése után emlékező beszédet mondott dr. Tittmann János polgármester. Ünnepi beszédében „a valóságot megtagadó hatalmi érdekszövetségekről" és a döntéseik következményeiről szólt. - A világháború megmutatta, hogy a civilizáció legyőzheti a kultúrát.
Tittmann_ksznt337_k337tbla.JPG
A saját felsőbbrendûségüktől megrészegült nemzetállamok elszabadult gépezetei irtózatos pusztítást végeztek saját polgáraik körében. Az igazság és a hazugság történelmi küzdelmében nagyon sokan elestek. A hazugok közül sokan díszsírhelyeken, tekintélyes kriptákban nyugszanak, míg az igazak tízezrei tömegsírok mélyén nem lelik meg örök nyugalmukat - fogalmazott a múltbéli történéseket a jelen eseményeivel párhuzamba állító városvezető.
„A halálgép muzsikál felettünk" címmel a Nagy Háborúra emlékező, maradandó élményt nyújtó mûsort adtak elő a Gór-Nagy Mária Színitanoda növendékei. Az előadást Kovács Gábor Dénes rendezte.
Ahallgpmuzsiklfelettnk_GNM.JPG

Az ünnepségen mutatták be Komárom-Esztergom Megye legnagyobb méretû I. Világháborús Emlékmûvének részét képező, egykori verssorokat tartalmazó kőtábláját, amelyet a Gáthy Zoltán által tervezett és Zsákodi Csiszér János által készített mûalkotáson helyeztek el több évtized után újra.
Az ünnepség záróakkordjaként koszorúkat helyezett el Dorog Város Önkormányzata nevében dr. Tittmann János polgármester, Kecskésné Patos Szilvia jegyző és Deák Ferenc alpolgármester. A nemzetiségi önkormányzatok elnökei, a város intézményvezetői, cégek, civil szervezetek és pártok képviselői is lerótták tiszteletüket.
szoruzas.JPG