Zrínyi Napok: Mindenki nyert
Közügy
2016. febr. 17.

Zrínyi Napok: Mindenki nyert

Az iskola névadója előtt tisztelgő programok rendezvényein résztvevő diákok ezúttal mindenféle értelemben valamennyien nyertesek voltak.
A hagyományos sportvetélkedőre benevező három iskola jó hangulatú játékos vetélkedőn élvezhette a mozgás örömét.
Az iskola diákjai egész napos rendhagyó programon vehettek részt. Az alsósok évfolyamközi kölyökatlétikai versenyeken próbálhatták ki magukat. Különböző interaktív és társasjátékokat játszhattak. Tanúi lehettek hüllő- és más állatbemutatóknak is. A felsősök a már hivatalossá váló „Dorogi értéktár" egy-egy elemével ismerkedhettek meg. Az iskolában dr. Korompay Péter bányamérnök, a Bányászati és Kohászati Egyesület dorogi titkára tartott foglalkozást bányászati hagyományainkról, köztük az F típusú vágathajtógépről, dr Ajtay Zoltán, Szilárd József és Koszorús István világszabadalmáról.

Bnyszemlkhz_ZrnyiNapok.JPG

Kovács Lajos, a Dorogi füzetek szerkesztője a Gáthy Zoltán Városi Könyvtárban mutatta be a kiadványsorozatot fiatal tanítványaival, akik korábban a kutató gyerekek programjában arattak országos sikereket: Molnár Villő, Szoboszlay Roland, Zeller Mátyás. A német tájházban Vörös Jánosné jelenlegi és Puchner Ferenc, a Német Nemzetiségi Önkormányzat korábbi elnöke kalauzolta a gyerekeket. A Bányász Emlékházban pedig Solymár Judit gépészmérnök, a Dorogi lexikon szerkesztője tartott tárlatvezetést a diákok számára. Mindenütt első kézből tájékozódhattak értéktárunk egyre bővülő rendszeréről.
Az immár hatodik alkalommal megrendezett helytörténeti vetélkedőn Gáthy Zoltán arculatformáló építészeti hagyatéka volt a téma. Dr. Tittmann János méltató megnyitó gondolatait mintha csak igazolni akarták volna a csapatok: remek maketteket, nagyszerű prezentációkat mutattak be, kiváló felkészültségről tettek tanúbizonyságot. A szakértő zsűri (Solymár Judit, Kovács Lajos helytörténészek, Sitku Pál főigazgató, Dankó Kristóf főépítész) mindhárom iskola csapatát első díjban részesítette.
Dankó József