Április 7-én tartják az Egészség Világnapját
Közügy
2016. ápr. 6.

Április 7-én tartják az Egészség Világnapját

Ebben az évben a világnap fókuszában a cukorbetegség (Diabetes Mellitus) áll.
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint 2012-ben a cukorbetegség a mintegy 1,5 millió ember halálát okozta közvetlenül. WHO előrejelzése szerint a cukorbetegség lesz a 7. leggyakoribb halálok 2030-ra. 2008-ban a becslések szerint 347 millió fő volt a cukorbetegek száma a világon.
A cukorbetegség egy krónikus betegség, mely a hasnyálmirigy elégtelen inzulintermelése és /vagy a szervezet hatékonyan inzulin-felhasználási problémájára vezethető vissza. Az inzulin tulajdonképpen egy hormon, amely szabályozza a vércukorszintet. Inzulin hiányában a glükóz (cukor) nem tud bejutni a sejtekbe. Így állhat elő az a helyzet, hogy a szervezet sejtjei „éheznek", miközben a vércukor szintje kóros, akár életveszélyes mértékben megemelkedik.
Két fő formája az I.-es és II.-es típusú Diabetes Mellitus. Az I.-es típusban jellemzően nincs saját inzulin, így az inzulin injekció formában történő bevitele a szervezetbe életfontosságú. A II.-es típusú cukorbetegség az esetek mintegy 90%-át teszik ki. Ebben az esetben van saját inzulintermelése a szervezetnek, de vagy nem elég mennyiségben, vagy a szervezet sejtjei nem képesek megfelelően felhasználni. A II-es típusú cukorbetegség általában a túlsúlyos és ülő foglalkozást végzők között fordul elő leggyakrabban. Idővel, a magas vércukorszint súlyosan veszélyeztet minden nagyobb szervrendszert a szervezetben, ami szívinfarktushoz, agyvérzéshez, idegkárosodáshoz, veseelégtelenséghez, vaksághoz, impotenciához és amputációkhoz vezethet.
Egészség Világnap 2016: Kulcsfontosságú üzenetek
1. A diabétesz előfordulása gyorsan növekszik számos országban, a legdrámaibb a helyzet az alacsony és közepes jövedelmű országokban.
2. A nagy része a diabetes eseteknek megelőzhető lenne.
Egyszerű életmód változtatások is hatékonyak a II.-es típusú cukorbetegség megelőzésére vagy kialakulásának késleltetésére:
- elérni és fenntartani a normál testsúlyt,
- rendszeres fizikai aktivitás,
- és az egészséges táplálkozás csökkenti a cukorbetegség kockázatát.
3. Fontos a cukorbetegek gondozása a szövődmények megelőzése érdekében.
4. Sok ágazat és a társadalom is szerepet játszik a cukorbetegség megelőzésében, így a kormányok, munkaadók, pedagógusok, a gyártók, a civil társadalom, a magánszektor, a média és fontos az egyének felelőssége is.
Forrás: WHO.org

Megyénk lakossága körében a főbb betegségcsoportok közül az endokrin, táplálkozási és anyagcsere betegségek a 3. leggyakrabban előforduló betegségcsoport. E főcsoporton belül a cukorbetegség 42%-os előfordulással az egyik leggyakoribb betegség a lakosság körében. A háziorvosi jelentések alapján elmondható, hogy a cukorbetegség az 5. leggyakrabban előforduló betegség megyénk lakossága körében. Az életkorral folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, mely tendencia megegyezik az országos gyakoriság alakulásával.