SÁTORKŐPUSZTAI-BARLANG 70 – BARLANGÁSZÜNNEP DOROGON
Közügy
2016. nov. 27.

SÁTORKŐPUSZTAI-BARLANG 70 – BARLANGÁSZÜNNEP DOROGON

Remek tudományos-ismeretterjesztő konferenciává alakult az az emlékülés, amelyet a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) rendezett a Sátorkőpusztai-barlang felfedezésének és feltárásnak 70. évfordulója alkalmából, november 26-án a dorogi Gáthy Zoltán Városi Könyvtár előadótermében.
A rendezvény az elmúlt 70 év történéseit elevenítette fel, különösen az 1958-ban megalapított dorogi barlangkutatás kezdetétől a jelenkorig. Emellett a barlangászat és a tudomány kapcsolatába nyerhettek bepillantást a résztvevők olyan nagyszerű előadók jóvoltából, mint dr. Leél-ŐssySzabolcs, az ELTE Általános és Alkalmazott Földrajzi Tanszékének docense, dr. Balázs Géza professzor, az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszékének vezetője, a Kossuth Rádió méltán népszerű anyanyelvi műsorának, a Tetten ért szavaknak szerkesztő-műsorvezetője, dr. Juhász Árpád geológus, a hazai televíziós ismeretterjesztés meghatározó alakja, dr. Surányi Gergely, az MTA-ELTE Geológiai, Geofizikai és ŰrtudományiKutatócsoportjának munkatársa és Stieber József környezetmérnök, barlangklíma kutató. Az esemény díszvendége volt dr. Jakucs Lászlóné, a barlangot 1946-ban másodmagával feltáró Jakucs László özvegye. Meghívottként számos egykori és jelenlegi kutatótárs, valamint a hazai barlangász társadalom jó néhány meghatározó alakja mellett az Aggteleki Nemzeti Park, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park is képviseltette magát.
A konferencia résztvevőit először Lieber Tamás egyesületi elnök, majd Bánhidy László esztergomi és Dankó József dorogi alpolgármester köszöntötte. A helyi barlangkutatás kezdeti időszakát Benedek Anikó, az 1980-as évek történéseit Varga László elevenítette fel, míg a jelenről Lieber Tamás beszélt. atorkopuszta.jpg

A konferencia a föld alatt is folytatódott


A Sátorkőpusztai-barlanghoz kapcsolódó ismeretterjesztő előadásokban számos érdekesség hangzott el. A jelenlévők megtudhatták például, hogy a Sátorkőpusztai-barlang klimatikus adottságait miként befolyásolta a Pünkösdi-ág 2012. évi felfedezése, hogy miként használható a barlangfeltárásban egy új geofizikai eljárás, a kozmikus sugárzás mérésén alapuló, ún. müontomográfia, amelyet mellesleg Sátorkőpusztán kívánnak tesztelni, hogy mi tette ismertté a Sátorkőpusztai-barlangot a világ - elsősorban hévizes barlangokkal foglalkozó - geológusai számára, hogy miként zajlott a Természettudományi Múzeum Ásványtárának 1958-as sátorkői gyűjtőútja, illetve, hogy egy nyelvész miben látja Jakucs László barlangokat, barlangkutatást népszerűsítő könyveinek máig töretlen népszerűségét.
A BEBTE a rendezvény sikerét az igen színvonalas előadásokon túl abban is látja, hogy a regisztrált résztvevők (kb. 70 fő) egyharmada barlangász múlttal nem rendelkező érdeklődő volt.
A konferencia a Sátorkőpusztai-barlang jó hangulatban zajló megtekintésével zárult, ahol a barlangban elmúlt években elvégzett tisztítások, tereprendezések kulisszatitkaiba is bepillantást engedtek a barlangászok.
Az emlékülés alkalmából a BEBTE megjelentette a Sátorkőpusztai-barlang monográfiájának, 2. bővített kiadását. A közel 200 oldalas, színes oldalakat és kihajtható mellékleteket is tartalmazó könyv erénye a barlang általános ismertetésén túl annak részletes geomorfológiai jellemzése.
A kötet megrendelhető a bebte@index.hu e-mail címen.
Lieber Tamás
Fotó: Szilvay Attila